Güncelleme Tarihi:
İSTANBUL, (DHA) - BAĞCILAR Belediyesi, Yunus Emre Enstitüsü’nün desteğiyle Bosna Hersek’te eğitim ve kültürel köprüler kuruyor. Bağcılar Belediyesi tarafından yayımlanan Araştırmacı-Yazar Yıldırım Ağanoğlu’nun kaleme aldığı kültür köprülerini kuran "Osmanlı Belgelerinde Bosna Hersek" adlı kitabın tanıtımı yapıldı.
Saraybosna’daki program kapsamında Bağcılar Belediyesi’nin Türkçe sınıf yapılmasına destekte bulunduğu Travnik İlkokulu ziyaret edildi. Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı ve beraberindeki heyet program kapsamında ayrıca Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü’nü ziyaret etti.
"EVLAD-I FATİHAN BOSNA, ALİYA’NIN EMANETİDİR"
Tanıtım Programda bir konuşma yapan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Evlad-ı Fatihan Bosna’nın aynı zamanda Aliya’nın emaneti olduğunu söyledi. Çağırıcı, "İki kardeş millet olarak tarihimizden ve ecdadımızdan günümüze kadar ulaşan derin bağlarımızı daha da güçlendirme adına önemli çalışmalara birlikte imza atıyoruz. Bosna ile bağımızı kardeş belediyecilik alanında sürdürmeye başladık ve devam ettiriyoruz. Bugün ise bu bağımızı Yunus Emre Enstitüsü ile artırıyoruz. Bu anlamda Osmanlı Arşiv Belgelerinde Bosna- Hersek kitabı ayrı bir önem taşıyor. Dilerim eserimiz ilim dünyasına zenginlik katar. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.
“TARİHE IŞIK TUTACAK”
Osmanlının hoşgörüsünü sevgisini farklı etnik grupları kucaklayan politikaları kitaplardan gururla okuduklarını belirten Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, “Osmanlı belgelerinde Bosna Hersek kitabı da Osmanlının hoşgörüsünü yansıtma noktasında önemli bir eser. Bir nebzede olsa tarihe ışık tutacaktır” dedi.
“KÜLTÜR SANAT KURSLARIYLA BOSNA-HERSEKLİLERE ULAŞMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Saraybosna Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Akif Yaman ise enstitünün kurulduğu 2009 yılından itibaren Türkçe kurslarının yanında çeşitli kültür- sanat kurslarıyla Bosna-Herseklilere ulaşmaya çalıştığını belirtti.
Konuşmaların ardından Yıldırım Ağanoğlu, kitap hakkında bilgi verdi. Ağanoğlu, “Eserde, Bosna-Hersek’e ait dini, eğitim, kültür, askeri vakıflarla ilgili konuları içeren 15 bin adet belge var. Bizler bunların içinden 41 tanesini seçtik. Evliya Çelebi’nin Bosna seyahatinden bölümler ve diğer Bosna ile ilgili eserlerden ilgi çeken kısımlar da yer alıyor” dedi.
AHİDNAME’NİN ÇAĞDAŞ BAĞLAMDAKİ MESAJLARI SEMPOZYUMU
Ayrıca Yunus Emre Enstitüsü’nün desteğiyle Bosna Hersek Milodraj’da gerçekleştirilen “Ahidnâme Günleri” programı kapsamında konser, sempozyum, resim sergisi, kitap tanıtımı gibi çeşitli etkinlikler gerçekleştirildi. Sempozyum sonunda katılımcılara “Osmanlı Belgelerinde Bosna Hersek” kitabı hediye edildi.
(FOTOĞRAF)