Güncelleme Tarihi:
İhsan DÖRTKARDEŞ/İSTANBUL, (DHA)- AVCILAR’da yorgun ve hasarlı 5 veya 6 katlı binaların yenilenmesi önündeki 4 kattan fazla inşaat ruhsatı verilmemesine ilişkin kararın aşılabilmesi amacıyla hazırlanan 'Uygulama İmar Planı' belediye meclisinde oy birliği ile kabul edil edildi. Karar, onaylanması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) sunulacak.
Marmara Depremi’nden etkilenen yerleşim birimleri arasında bulunan Avcılar’da kentsel dönüşümün sağlıklı yapılabilmesi amacıyla belediye bünyesinde oluşturulan Plan ve Proje Müdürlüğü, bilim insanlarının yanı sıra İBB’den uzmanları davet ederek yaptığı çalışma sonunda hazırlanan ‘Acil Eylem Planı’nı uygulamaya koydu. Belediye Meclisi bu plan doğrultusunda 2014 yılında CHP ve AK Partili üyelerin oybirliği karar vermesi sonucu 1/1000 yerine 1/5’lik imar planı yapma izni kararı aldı. İlçedeki 10 mahallede başlatılan çalışmaların önemli bölümü tamamlandı.
Çalışmalar kapsamında Avcılar’daki bina sayıları ve kaç kat oldukları tespit edilirken, 1980’li yıllarda 5 veya 6 kat ruhsatı bulunan kaç bina olduğu tespit edildi. 1999’daki Marmara Depremi ardından 2008’de yapılan düzenleme ile bunların yenilenmesi halinde en fazla 4 kat yüksekliğe kadar ruhsat alabilmesi nedeniyle açıkta kalan 1 veya kattakilerin akibetinin belli olmaması nedeniyle buralarda kentsel dönüşüm uygulanamaz oldu. Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli, çalışmaların son aşamasına geldiklerini belirterek şöyle dedi:
"Avcılar’daki 6 katlı binaların bunların çoğu yorgun, hasarlı, yaşlı. Sadece evler değil. İçinde oturanlar da yaşlanmış durumda. Bunlar biryere gidebilecek durumda değil. 1980 yılında müktesep hak olarak 6 kat hakkını elde etmiş binaların envanterini çıkardık. Bunların bulunduğu yerlerin altyapısı zaten 6 kata göre yapılmış. Bu meskenlerde oturuluyor, trafiğe altyapıya veya başka bir konuya ek yük getirecek durumu da yok. Mevcut binaların yenileri ile güvenli yer değiştirmesi gerekiyor. 5 ve 6 kat izni alındığında bunlar bir an önce yenilenecek. İnsanlarımız aynı mahallelerinde aynı komşuları ile parkı, pazarı ile güvenli, günümüz teknolojisi ile yapılmış güvenli binalarda oturmak istiyor. Olası bir risk nedeniyle hiçbir ayırım yapmadan bunu sağlamak gerek. Bunun için hiçbir hesap yapmamak, öncelikle vicdani sorumluluk gerekiyor. Madem İstanbul’dayız zemin sorunumuz var. Koruyucu önlemlerini bunların başında imar planı yaparak güvenli binalarla değişimini sağlamak zorundayız.”
DEĞİŞİKLİK KARARI OY BİRLİĞİ İLE ALINDI
Plan ve Proje Müdürlüğü tarafından Merkez, Ambarlı, Denizköşkler ve Cihangir Mahallesi’ndeki 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliği kararı, geçen Cuma günü Belediye Meclisi’nde 'Tarihi' olarak nitelendirilen toplantıda oy birliği ile kabul edildi. Kararın kesinleşmesi halinde binalarını yenilemeye karar veren 5 veya 6 katlı binalarda oturanlara mevcut uygulamaya göre 4 yerine mevcut haliyle yine aynı sayıda kat izni verilmesi benimsendi. Yasaya göre İmar Planı Değişikliği kararı parti ayrımı yapılmaksızın ilçe belediye meclisinde alındığı için sıra süre içerisinde İBB Meclisi’ne sunulacak. Değişiklik İBB Meclisi’nde de kabul edilip askı süreci tamamlandıktan sonra ‘İmar Planı Değişikliği’ projesi uygulanmaya başlanacak. Yasaya göre İBB’nin imar planı değişikliğine onay vermemesi halinde karar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na götürülebilecek.
Avcılar’da gecekondulaşmanın yoğun olduğu Tahtakale ile Yeşilkent Mahallesi’nin yanı sıra bir bölümünde zemin sorunu sulunan Firuzköy Mahallesi için kararın kısa sürede kamuoyuna açıklanacağı belirtildi. Diğer eski yerlerim bölgeleri Gümüşpala, Mustafa Kemal Paşa ve Üniversite Mahalleleri’nde çalışmalar da tamamlanma aşamasına geldi.
(FOTOĞRAF)