Güncelleme Tarihi:
İSTANBUL,(DHA) Attilâ İlhan Bilim, Sanat ve Kültür Vakfı’nın, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nın desteği ile düzenlediği Roman ve Şiir Ödüllerini kazananlar belli oldu. Roman dalında ödülü ‘Tavanarası’ adlı eseriyle Ali Gür, Vakıf Özel Teşvik Ödülü’nü de “Bir Sabah Uyandığımda Yoktum” adlı ilk romanıyla Işıl Kocaoğlan kazandı. ‘Gelecek Günlerin Şarabı’ adlı kitabıyla Tuğrul Tanyol’a Attilâ İlhan Şiir Ödülü’nün ve ‘Gamdan Kale’ adlı ilk şiir kitabıyla Onur Şahin’e Vakıf Özel Teşvik Ödülü’nün verilmesi uygun görüldü.
2008 yılında İlhan ailesi tarafından kurulan Attilâ İlhan Bilim Sanat ve Kültür Vakfı’nca düzenlenen ve Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından desteklenen, Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri yarışmasının seçici kurulları geçtiğimiz günlerde bir araya gelerek ödül sahiplerini belirlediler.
Roman Ödülü Ali Gür’ün ‘Tavanarası’ adlı eserine, Vakıf Özel Ödülü de Işıl Kocaoğlan’ın ‘Bir Sabah Uyandığımda Yoktum’ adlı ilk romanına verilirken, Şiir Ödülü Tuğrul Tanyol’un ‘Gelecek Günlerin Şarabı’ adlı eserine ve Vakıf Özel Teşvik Ödülü de Onur Şahin’in ‘Gamdan Kale’ adlı ilk şiir kitabına verildi.
26 Ekim 2016 Çarşamba günü toplanan Attilâ İlhan Roman Ödülü Seçici Kurulu, Ali Gür’ün ‘Tavanarası’ adlı romanını oy çokluğuyla ödüle layık bulurken, karar gerekçesini de şöyle açıkladı:
“Seçici Kurul, Ali Gür’ün “Tavanarası” adlı romanını, ülkemizin yarım asırlık tarihini kapsayan geniş bir çerçevede, kendilerine biçilen rollerle mutabık olmayan birbirleriyle bağlantılı farklı kuşakların resmedilmesiyle, gerek bireysel, gerek toplumsal bağlamda en büyük ihtiyaçları olan ‘hafıza’ya vurgu yapmasıyla; iş hayatlarıyla karakterleri çatıştıran yabancılaşmaya, sistemin dönüştürme gücüne direnen kahramanlarını veya Attilâ İlhan’ın ifadesiyle ‘seçkin ama mutsuz’ aydınlarını, ‘tüm bir yaşam’ı, belleği simgeleyen ‘tavanarası’ndaki mektuplarda ustaca buluşturmasıyla Attilâ İlhan 2016 Roman Ödülü’ne oy çoğunluğuyla değer bulmuştur.”
Onursal Seçici Kurul Başkanı Doğan Hızlan’ın, Roman Ödülü Seçici Kurulu Başkanı Mehmet Eroğlu’nun başkanlıklarında, İnci Enginün, Asuman Kafaoğlu Büke, Ülkü Karaosmanoğlu ve Ali Cem İlhan’ın katılımıyla toplanan Seçici Kurul, Vakıf Özel Teşvik Ödülü’nü de ilk romanı ‘Bir Sabah Uyandığımda Yoktum’ ile Işıl Kocaoğlan’a verilmesini uygun gördü. Seçici Kurul, Roman Vakıf Özel Teşvik Ödülü için karar gerekçesini şöyle ifade etti:
“Seçici Kurul, “Attilâ İlhan Vakfı Özel Teşvik Ödülü”ne Işıl Kocaoğlan’ın ‘Bir Sabah Uyandığımda Yoktum’ adlı ilk romanını, anlatımın anlatılanı ezmediği sade diliyle, bedeni yok sayan bir soyutlamayla, geriye kalan ‘hisler öbeği’ ve ‘havada asılı bilinç’le hayal gücünü, şehirde, iş dünyasının soluksuz temposunda, aile ilişkilerinde, yazma serüveninde dolaştırırken, başkalarının hayatı üzerinden dünyayı algılama çabasındaki özgün sorularıyla ödüle değer bulmuştur.”
ATTİLÂ İLHAN ŞİİR ÖDÜLLERİ
Seçici Kurul, 31 Ekim Pazartesi günü Doğan Hızlan’ın Onursal Başkanlığında, Şiir Ödülü Başkanı Metin Celal, Hüseyin Yurttaş, Haydar Ergülen ve Kerem Alışık’ın değerlendirmeleri sonucunda “Gelecek Günlerin Şarabı” adlı şiir kitabıyla Tuğrul Tanyol’a Attilâ İlhan Şiir Ödülü’nün verilmesini oy çokluğuyla uygun gördü.
Seçici Kurul karar gerekçesinde, “Tuğrul Tanyol, “Gelecek Günlerin Şarabı” kitabıyla, 50 yıllık şiir birikiminin büyük verimini derliyor. Müziğiyle, ritmiyle, tartımıyla Türk şiirinin özgün seslerinden Tuğrul Tanyol, kitabında kişisel ve toplumsal olanı incelikle buluşturuyor. ‘Gelecek Günlerin Şarabı’, kederden gelecek günlerin umuduna uzanırken, Tanyol şiirinin Türk şiirindeki yerini derinleştirmesi nedeniyle oy çokluğu ile ödüle değer bulunmuştur.” denildi.
Vakıf, ilk kitaplara verdiği Özel Teşvik Ödülü’ne de “Gamdan Kale” adlı kitabıyla Onur Şahin’i uygun görürken, Seçici Kurul’un karar gerekçesinde “Onur Şahin, kendine özgü bir şiir dili geliştirmiş, kendi şiirini oluşturabilmiş bir şair. Dünyanın bütün hallerinden haberli bir şairin, engin bakışı var. Çapraşık gibi gözüken kimi imgelerle, okuyanı farklı boyutlarda düşünmeye zorlaması, deyim yerindeyse, ‘aynanın arka yüzünü’ de göstermeye çalışması, hiçbir biçimde şiirini hafifletmeyen, tersine onu kapsamlı ve ergin kılması ile ödüle değer bulunmuştur.” ifadelerine yer verildi.
Attilâ İlhan Bilim, Sanat ve Kültür Vakfı, düzenlediği Edebiyat Ödülleri ile rahmetli Attilâ İlhan’ın her eserinde yansımaları bulunan ‘ulusal kültür bileşimini gerçekleştirme’ misyonuna layık olacak eserlerin desteklenmesini hedefliyor. Bunun yanı sıra Attilâ İlhan Bilim Sanat ve Kültür Vakfı bu ödüller ile, rahmetli Attilâ İlhan’ın hayattayken yaptığı gibi, ilk kitaplarıyla genç ve kadın yazarları teşvik etmeyi amaçlıyor.
2015 yılı içerisinde yayımlanmış eserlerin katıldığı bu yarışmada, “Attilâ İlhan Edebiyat Ödülü’ne hak kazanan şiir kitabı ve roman sahibi 10.000 TL; “Vakıf Özel Teşvik Ödülü’ne hak kazanan ilk şiir kitabı ve ilk roman sahibi ise 5.000 TL ile ödüllendiriliyor.
2016 Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri’ni kazanan şair ve romancılara ödülleri, Vakfın Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nın desteği ile Ocak 2017’de düzenleyeceği törenle verilecek.