Arıların ölüm nedeni telefon sinyalleri mi?

Güncelleme Tarihi:

Arıların ölüm nedeni telefon sinyalleri mi
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2017 00:10

Son günlerde çeşitli kentlerde arı ölümlerinin artması bal üreticilerini tedirgin etti. Elazığ, Muğla, Adana, Adıyaman ve Tunceli başta olmak üzere bir çok yerde arıların telef olması çeşitli tartışmaları da beraberinde getirdi.

Haberin Devamı

Bal arılarının tarımsal ilaç kullanımı nedeniyle telef olduğunu söyleyen arı yetiştiricileri, kesin ölüm nedeninin belirlenmesini ve bir an önce önlem alınmasını istedi. Bunun üzerine bir çok ilde tarım müdürlüğü uzmanları üniversitelerin yardımı ile inceleme başlattı, ölümlerin önüne geçmek için düğmeye bastı. Arıların telef olmasında doğa kirliliği ve kullanılan zehirli gazların etkisinin büyük olduğunu söyleyen bal uzmanı Ahmet Bağran Aksoy, ölümlerde bilinçsizce kullanılan arı ilaçlamaları, gelişen sanayilerin yaratmış olduğu kirlilik, küresel iklimin de etkilerinin çok büyük olduğunu ifade etti. 

TELEFON SİNYALLERİ Mİ

Arıların ölüm nedeni telefon sinyalleri mi

Haberin Devamı

İlginç bir ayrıntıya da dikkat çeken Aksoy, arı ölümlerinin en büyük nedeninin GSM sinyalleri olduğunu söyledi. Aksoy şu tespitlerde bulundu: “Cep telefonları şüphesiz hepimizin hayatını kolaylaştırıyor. Onlarsız dışarıya adımımızı atmıyoruz. Peki telefon sinyallerinin arılara yönlerini kaybettirdiğini hiç düşündünüz mü? Özel pilotluk yaptığım dönemlerdeki gözlemlerime dayanarak bunu rahatlıkla söyleyebilirim. Hatta son zamanlarda yapılan bilimsel araştırmalar arıların bu sinyallerden olumsuz anlamda ne kadar çok etkilendiğini de ortaya koymaktadır. Her hangi bir uçak seyahatimizde yapılan ilk ikaz, telefonları kapatmanızdır. Çünkü, olumsuz sinyallerden (Uçağı havada kontrollü bir şekilde tutmaya yarayan) uçuşa yardımcı olan aletlerin ve göstergelerin yanlış veri verebilme ihtimalindendir bu ikaz. Uçağı düşürebilecek sinyallerin arıların yön bulma yetilerini de olumsuz yönde etkileyebileceğine gelecekte bilimsel araştırmalarla kanıtlanacağına şüphem yok.

ALBERT EINSTEIN'IN DEDİĞİ GİBİ...

(Peki telefonlarımızı daha az ve de zamanlı kullanmamızın faydası olur mu) diye soracak olursak cevabım; İletişim kuramcısı Marshall Mc Luhanın kuramıyla, dünya artık internet sayesinde global bir köy olmuştur. Telefonları daha az kullanma gibi bir durumun söz konusu olacağına asla inanmıyorum. Hiç kimse bu sonucu tercih etmeyecektir. Sonuç olarak, belkide hayatımızı her anlamda kolaylaştıran teknoloji, cep telefonu vericileri, haberleşme frekansları, radar vericileri, cep telefonu dalgaları gibi sinyaller ilerleyen günlerde çok ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkabilecektir. GSM operatörleri kızacak ama , telefonla gereksiz konuşmalarımızı kısarak bu olumsuz gidişi durdurma anlamında katkıda bulunabiliriz. Einstein’ın da dediği gibi, ‘Eğer arılar ölürse sonraki yıllarda insanlar da ölür.’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!