Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2017 20:27
Prof. Dr. Canan Karatay’ın, “Bal, sıvı şekerdir. Aynı zamanda içinde yüzde 60 früktoz, yüzde 40 glikozdur. Bal da pekmez de sıvı şekerdir” sözlerine bal uzmanı Ahmet Bağran Aksoy cevap verdi.
Balı Allah’ın lütfu olarak değerlendiren Aksoy, Karatay’ın sözlerine anlam veremediğini ifade etti. ”Allah vergisi bir besini göz ardı mı edelim?” diyen Aksoy şöyle konuştu: “Arıcıları hiçe mi sayalım. Arıları öldürelim, petekleri yakalım mı? Arı neslini yok mu edelim? Arıları ve onların şifalı ürünleri balı inkar etmeye kimse cüret edemez. Ama Canan Hanım bu sözleri sahte bal için söylediyse orası ayrı. Biz de bütün bal camiası Canan hanımın yanında yer alalım. Kendisinden mutlaka bu konuda yanlış anlaşıldığına dair açıklama bekliyoruz. Raw (ham) bal gerçek
şifa kaynağıdır. Bal Allah’ın lütfudur. Balın şifa kaynağı tarih boyunca bilinmektedir. Bebekler balla sağlıklı büyür. Sporcular enerjilerini baldan alır, rekorlara imza atar. Yaraya merhem, cilde krem, vücuda şifa ve birçok bilge karakterin vazgeçilmezi olan balı, her sabah aç karnına, her akşam birer kaşık yiyin. hatta akşam yatarken ballı yoğurt yiyin öyle uyuyun ve sağlıklı kalın.”
KARATAY NE DEMİŞTİ?
Prof. Dr. Canan Karatay bugün TÜYAP Samsun Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen 2.Karadeniz Kitap Fuarı’nda yaptığı konuşmada, bal tüketimi konusunda uyarılarda bulunarak, “Bal, sıvı şekerdir. Aynı zamanda içinde yüzde 60 früktoz, yüzde 40 glikozdur. Bal da pekmez de sıvı şekerdir. Eğer kiloluysanız, tansiyon ya da kalp hastasıysanız bilin ki şekerinizi çok çabuk fırlatır ve vücudunuzu yağlandırır. Onun için bizi sürekli tok tutacak enerji verecek yiyecekleri tüketmemiz acıkmamızı önler. Sık yersek acıkırız. Ekmek, bal yersek acıkırız. O halde sağlıklı köy tereyağı, sağlıklı soğuk sıkım zeytinyağı yediğiniz zaman ya da yumurtayla beraber yendiği zaman sağladığı enerji kömür enerjisine benzer. Ama ekmek yediğiniz zaman sağladığı enerji saman alevinin verdiği enerjiye benzer. Çok çabuk söner ve çabuk acıkırsınız. Onun için ‘ben doyamıyorum’ ya da ‘ben ekmek yemeden duramıyorum’ oluyorsunuz. Bunun sebebi ekmeğin içindeki lektinin beyninizdeki morfin reseptörlerini uyarmasıdır” açıklamasını yapmıştı.