Güncelleme Tarihi:
Ezgi ÇAPA/İSTANBUL, (DHA) İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) ev sahipliğinde, İBB Kültür A.Ş.’nin Fira Barcelona ile birlikte organize ettiği "Smart City Expo İstanbul 2016 Akıllı Şehirler Fuar ve Kongresi" Haliç Kongre Merkezi’nde başladı. 3 Haziran’da son bulacak etkinliğin açılışına İBB Başkanı Kadir Topbaş, İspanya Eski Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, Habitat Genel Sekreter Yardımcısı Aisa Kirabo Kacyira’nın yanı sıra dünya ve Türkiye’den çok sayıda belediye başkanı ile teknoloji firmalarının temsilcileri katıldı.
AKILLI ÇÖZÜMLERİN CAN DAMARI YENİLİKÇİ TEKNOLOJİLER VE BİLİNÇLİ İNSANLARDIR
"Smart City Expo İstanbul 2016 Akıllı Şehirler Fuar ve Kongresi’nin açılış konuşmasını yapan İBB Başkanı Topbaş, şehirlerin ve ülkelerin teknolojiye ayak uydurmaları gerektiğini vurgulayarak, kentlerde değişim, gelişim ve dönüşümün kaçınılmaz olduğunu belirtti. Yerel yönetimlerde az kaynakla çok iş başarılmaya çalışıldığını söyleyen Topbaş, hükümet, yerel yönetimler, konut sektörü, teknoloji firmaları gibi paydaşların birlikte hareket etmesi gerektiğinin altını çizerek, "Teknoloji kullanımı arttıkça kentsel alan hızla akılı şehirlere dönüşmektedir. Akıllı çözümlerin can damarlarından ikinci unsur yenidir. Yenilikçi teknolojiler önemlidir. Diğer bir unsur bilinçli insanlar oluşturmaktır” dedi.
ZAPATERO: DÜNYADA İSTANBUL’DA YAŞAMAK İSTEMEYEN ÇOK AZ KİŞİ VARDIR
Topbaş’ın konuşmasının ardından kürsüye çıkan İspanya Eski Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero da, İstanbul’un büyük şehirlerden çok daha öte bir konumda olduğunu belirterek, “Çok az şehir İstanbul'un yapabildiklerine ve coğrafyasına sahiptir. Türkiye kültürleri bir araya getiren köprü ülkedir. Medeniyetleri bir araya getiren noktadır. İspanya da medeniyet açısından Türkiye'ye benziyor" dedi. Başbakan olduğu dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile medeniyetler ittifakı kurduklarını hatırlatan Zapatero, “İstanbul birçok dünyanın şehri ve ülkesi için referans şehir. İstanbul, inanılmaz güzellikleri olan çarpıcı, tarihi olan şehir. Dünyada çok az kişi vardır, İstanbul'da yaşamak istemeyen. Ben İstanbul'da yaşamayı çok isterdim. İstanbul'da yaşamayı çoğu kişi ister" dedi.
TÜRKİYE’Yİ AB ÜYESİ OLARAK GÖRMEK İSTİYORUM
Türkiye’nin savaştan kaçan Suriyelilere kapılarını açtığını belirten Zapatero, “Acı çeken, kaçan mültecilere evlerini açtı. Ortadoğu da barış esas görevimiz olmalı. Hoşgörüye açık olan, medeniyetler ittifakının başını çeken akıllı şehirler olmalı. Örnek de İstanbul'dur" dedi. Zapatero, “Tarihi güçlü Türkiye'yi, bu dinamik ve genç nüfusu olan bu ülkeyi, AB'nin üyesi olarak görmek istiyorum. Her zaman bunu savundum. Barış için 21. yüzyılda Türkiye'nin AB ile bütünleşmesi olmalıdır. İspanya her zaman bu bütünleşmenin destekçisi olmalı" şeklinde konuştu.
İBB’DEN YENİ YAZILIM: CUMA HUTBESİNE TELEFONLU ÇEVİRİ
Açılış konuşmalarının ardından Ekonomist Ali Çağatay'ın moderatörlüğünde "Başkanlar Oturumu" düzenlendi. Panele İBB Başkanı Kadir Topbaş, Helsinki Belediye Başkan Yardımcısı Pekka Seuri, Casablanca Belediye Başkan Yardımcısı Lakehayli Abdelmalek, Tebriz Belediye Başkanı Sadegh Najafi konuşmacı olarak katıldı. Topbaş, panelde simultane çeviri yapmaya yarayan kulaklıların akıllı telefonlarda kullanılması için yeni bir yazılım hazırladıklarını anlattı. Süleymaniye, Sultanahmet gibi camilerde Cuma günü hutbe okunurken, başka ülke vatandaşlarının da dinleyebilmesi için telefon üzerinden simultane çeviri hizmeti vermeyi planladıklarını söyledi.
PANELİN ARDINDAN FUAR ALANINI GEZDİLER
Akıllı şehir uygulamalarının tanıtıldığı fuar alanını gezen Topbaş ve beraberindeki heyet, fuarda standı bulunan firmalardan bilgi aldı. 41 firma, yerel yönetim ve teknokentin yer aldığı fuar alanında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin de 17 iştiraki bulunuyor.
(FOTOĞRAF)