Güncelleme Tarihi:
İSTANBUL (AA) - Türk Dişhekimleri Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel, "Ağız içindeki her tür enfeksiyon vücudun her hangi diğer organına gidip orada hastalığa yol açabilir" dedi.
Zorlu Center Raffles Hotel'de, Türk Dişhekimleri Birliği ile İpana işbirliğinde Türkiye'deki diş fırçalama alışkanlıkları ile ağız bakım sağlığının önemine ilişkin farkındalık yaratmak ve bu konuda hayata geçirilen sosyal sorumluluk projelerini tanıtmak üzere bir basın toplantısı yapıldı.
Toplantıda diş bakımı ve diş sağlığının önemini anlatan Prof. Dr. Yücel, toplum içinde ağız sağlığının genel sağlıktan ayrı bir şey olduğuna dair bir algı olduğunu ancak diş sağlığının genel sağlığı da oldukça etkilediğini ifade etti.
Ağız sağlığının, genel sağlığın ayrılmaz bir parçası olduğunu vurgulayan Yücel, "Diş etlerimizle yumuşak ve sert dokularımızın vücudun diğer organlarıyla kan dolaşımı üzerinden bağlantısı var. Dolayısıyla ağız içindeki her tür enfeksiyon vücudun her hangi diğer organına gidip orada hastalığa yol açabilir. Vücudumuzun her hangi bir yerinde kalp, mide veya böbrekteki bir enfeksiyonun da ağız bölgesine gelerek orada yumuşak dokuları hasta etmesi, iltihaplanması da söz konusu olabilir" diye konuştu.
- Sağlıklı dişler, kalp, diyabet ve üst solunum yolu gibi hastalıklardan korur
Yücel, son yapılan bilimsel araştırma sonuçlarına göre, bulaşıcı olmayan diyabet, kan şekeri, göğüs, kalp ve kanser gibi hastalıkların, ağız ve diş hastalıklarıyla benzer risk faktörlerine sahip olduğuna dikkati çekerek, sağlıklı dişlerin bu tür hastalıklara karşı koruyucu olduğunu aktardı.
Bu hastalıklarla mücadelede ortak hareket edilmesinin önemine değinen Yücel, şöyle konuştu:
"Bir diş hekimi muayenehanesinde şeker hastasının ön teşhisinin yapılabilmesi noktasında mesleğin yeniden yapılandırılması için çalışılıyor. Türk Diş Hekimleri Birliği, 2013 yılında Dünya Diş Hekimleri Kongresi'nde İstanbul deklarasyonunu yayınlatarak dünyanın bu konuya ilgisini çekti. Yani diş hekiminin yalnızca ağız sağlığının hekimi değil, ağız doktoru olarak bütün sağlığın bir parçası olduğunu ortaya koymaktayız."
- Yılda 110 gram diş macunu kullanılıyor
P&G Türkiye ve Kafkasya Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu da Türkiye'de diş macunu ve fırçasının kullanım oranlarının tatmin edici olmadığına işaret ederek, "Kişi başına (yıllık) diş macunu tüketimimiz 110 gram. Bu, Avrupa ve Amerika'nın dörtte biri. 110 gramın büyük bir diş macunu tüpü olduğunu düşünürsek, hakikaten bu çok az" ifadelerini kullandı.
Turnaoğlu, diş fırçalama sıklığına bakıldığında, rakamın daha da korkutucu olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
"Türkiye'de şu anda diş fırçalama sıklığımız haftada 1,4. Diş hekimlerinin bize günde en az 2 defa dişlerimizi fırçalamamız gerektiğini öğütlemesine bakarsak, haftada 1,4 gerçekten çok düşük. Diş fırçası oranı da 4 kişiye bir diş fırçası düşüyor. Rakamlar ve ortalamalar bazen resmi daha iyi gösterebilir. Bazıları iyi fırçalıyor. Ama Doğu'ya gittiğimizde hiç fırçalamayan vatandaşlarımızla da karşılaşıyoruz. Bazı ailelerde aynı diş fırçasıyla birden fazla aile bireyi dişlerini fırçalıyor."
Koruyucu ağız sağlığına önem verilmediğine değinen Turnaoğlu, 65 yaş üzerindekilerin 3'te ikisinin diş kaybından şikayetçi olduğunu ve dişlerinin çoğunu kaybettiğini belirtti.
Tankut Turnaoğlu, Türk Diş Hekimleri Birliği ile işbirliği halinde, koruyucu ağız sağlığına farkındalığı arttırmak üzere, "mobil ağız sağlığı kliniği" ve " araştırma fonu" projelerini hayata geçirdiklerine dikkati çekti.
Turnaoğlu, genel sağlık ve ağız sağlığının faydalarına ilişkin farkındalık yaratmak amacıyla, diş hekimlerinin içinde hazır bulunduğu, ileri teknoloji ile donatılmış "Mobil ağız sağlığı kliniği" ismi verilen bir tırın Türkiye'yi dolaşacağını ayrıca, koruyucu ağız sağlığı alanında Türkiye'de yapılan akademik çalışmaları arttırmak için de diş hekimleri ile diş hekimliği fakültesi öğrencilerine açık bir "araştırma fonu"nu hayata geçireceklerini söyledi.