Güncelleme Tarihi:
Enver ALAS/İSTANBUL,(DHA) Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin Yenibosna'daki merkezinde düzenlenen 'Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı'na katıldı.
Toplantının basına açık kısmında konuşan Naci Ağbal, ekonomide 2016 yılının çok zorlu geçtiğini ve bozulan morallerin 2017'de art arda açıklanan verilerle düzeldiğini söyledi. Ağbal, "Son bir buçuk yıl çok zor oldu. Yani hatırlıyorum, Kasım ve Aralık aylarında moraller o kadar iyi değildi. Olumsuz bir beklentiler ve sıkıntılar vardı. Açıkcası hükümet olarak biz bunlarla ilgili neler yapabiliriz diye gece ve gündüz çalıştık. Ekonomide canlanmayı sağlamak için çok önemli kararlar aldık. Bugün görüyoruz ki Allah'a şükürler olsun, 2017 Ocak ayından itibaren ekonomide birçok gösterge arka arkaya olumlu gelmeye başladı. Moraller düzeldi, daha da iyi olacak" dedi.
"MİLLİ GELİR 2017'NİN İLK ÇEYREĞİNDE İSE YÜZDE 5 ARTTI"
Naci Ağbal, 2017 yılında büyüme rakamlarının yüzde 5 civarında yakalanacağını öngürdüklerini ifade etti. Büyümeye ihracattan 2,2 puanlık çok önemli bir katkının geldiğini vurgulayan Bakan Ağbal şunları söyledi:
"Türkiye'nin yüksek büyüme oranlarına ihtiyacı var. İhtiyaçlarımıza göre bizim en asgari yüzde 5 ila 6 büyümemiz lazım. Bu büyümeyi de daha çok yatırım ve ihracata dayandırmamız ve sürdürülebilir olması lazım. 2017'de ihracatta ilk çeyrekte ortaya çıkan rakamlara göre gayet güzel gidiyor. Orta vadeli programda öngördüğümüz ihracat hedefimizi yakalayabileceğimizi hatta aşabileceğimizi görüyoruz. Milli gelir 2016'nın son çeyreğinde yüzde 3,5 arttı. 2017'nin ilk çeyreğinde ise yüzde 5 arttı. Bu bizim için son derece sevindirici. Çünkü 2017'nin ilk çeyreğinde Türkiye yüzde 5 büyürken OECD (Ekonomik İşbirliği Kalkınma Örgütü) ortalaması yaklaşık yüzde 2,6, AB (Avrupa Birilği) ortalaması yüzde 2,1'dir. Dolayısıyla Türkiye OECD ve AB ülkeleri arasında 2017 ilk çeyrek büyümesi itibarıyla gerçekten başarılı bir performans gösterdi."
"İMALAT SANAYİSİNDE KAPASİTE KULLANIM ORANI 2009'DAN BU YANA EN YÜKSEK SEVİYEDE"
Ekonomide son dönemde arka arkaya gelen rakamların yüzleri güldürdüğüne vurgulayan Ağbal, üretimin çarklarının döndüğüne dikkat çekti. Ağbal, "Sanayi endeksi verileri açıklandı; gayet iyi durumda. İmalat sanayisinde kapasite kullanım oranı 2009'dan bu yana en yüksek seviyede, yani yüzde 79'da. PMI endeksleri arka arkaya gayet iyi geliyor. Beyaz eşyada, mobilyada, konutta vergi indirimleri yaptık. Onların çok güzel geri dönüşlerini alıyoruz. Mobilyada Şubat-Mayıs döneminde satışlar bir önceki yıla göre yüzde 23 arttı. Beyaz eşyada ise aynı dönemde satışlar bir önceki döneme göre yüzde 35 arttı. Bu rakamlar bizim için çok önemli" dedi.
"NE YAPIP EDİP ENFLASYONU TEK HANELİ DÜŞÜK SEVİYELERE GETİRMELİYİZ"
Naci Ağbal, önemli bir konunun da enflasyon olduğunu belirterek, "Ne yapıp edip enflasyonu tek haneli düşük seviyelere getirmemiz gerekiyor" dedi.
Bakan Ağbal, "Enflasyonun büyüme üzerinde ekonomik öngörüler ve birçok yatırım, üretim üzerinde ne kadar olumsuz etkisi olduğunu 1990'lı yıllardan biliyoruz. Şu anda Merkez Bankamız enflasyon tek haneli, sürdürülebilir seviyelere gelene kadar sıkı para politikasına devam etme kararı içerinde. Maliye politikası kanalından biz para politikasına destek vermeye devam edeceğiz. Özellikle enflasyona sebep olabilecek herhangi bir vergi artışını önümüzdeki dönemde yapmayacağız. Dolaylı vergiler üzerinden fiyat ayarlamalarına neden olacak ve bu yolla enflasyonu yukarıya çekecek bir vergisel düzenlememiz olmayacak" diye konuştu.
"MALİYE POLİTİKASINI AKTİF ŞEKİLDE KULLANIYORUZ"
Kamu maliyesi alanında bir süredir genişlemeci maliye politikası uyguladıklarını ifade eden Bakan Ağbal, "Zaman zaman bütçe açıklarının arttığı ifade ediliyor. Doğru. Biz o parayı aldık ihracatçıya, üreticiye, yatırımcıya, istihdam edene verdik. 2016'nın ikinci yarısından başlayarak, özellikle ağustos ve eylül aylarından başlayarak uygulamaya koyduğumuz teşvik paketleriyle, destek paketleriyle ekonomide canlanmaya destek vermek üzere maliye politikasını aktif şekilde kullanıyoruz. Maliye politikasının içeriğine baktığınızda biz hep ekonominin arz tarafını destekleyecek araçları kullanıyoruz. Hiçbir zaman için doğrudan doğruya ekonominin talep tarafında sosyal kesimlere kaynak aktararak, gelirlerini artırarak bir genişlemeci maliye politikası izlemedik" şeklinde konuştu.
Toplantı konuşmaların ardından basına kapalı olarak devam etti.
(FOTOĞRAF)
.