Güncelleme Tarihi:
İSTANBUL, (DHA)- İSTANBUL Sabahattin Zaim Üniversitesi’nin ev sahipliği yaptığı 6. İslami Bankalar ve Finans Kurumları Şer’i Denetim Konferansı başladı.
Şeri denetim ihtisas sertifikaları, Türkiye'de (İslami) katılım bankalarının şer'i denetimi, şer'i denetime dair en iyi yönetim şekli uygulamaları, şer'i denetimde kullanılan kavramların birleştirilmesi konularının ele alınacağı konferans pazar gününe kadar devam edecek. Etkinliğe, Suudi Arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar, Mısır, Fas, Filistin ve Lübnan başta olmak üzere 15 Arap ülkesinden 70 uzman ile yurt içinden 150’ye yakın konuk katılacak.
İSLAM EKONOMİSİ KONUSUNDA AKADEMİK ADIMLAR
Konferansın açılışında bulunan İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi (İZÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut, etkinlikle ilgili değerlendirmede bulundu. İslam ekonomisinin gelişmesi noktasında İslami prensiplere uygunluğun konu alındığı bu tür pek çok konferansın organize edildiğini söyleyen Prof. Dr. Bulut, “Yaptığımız konferans, bu alandaki standartların geliştirilmesi konusunda altıncısı yapılan bir konferans. Biz ayrıca Accounting and Auditing Organization for Islamic Financial Institutions
(AAOIFI)’nin uluslararası İslami standartlarından finansla ilgili kısmın tercümesini üstlendik. Bu sene bu projeyi gerçekleştiriyoruz. Yani bu konularla alakalı Türkiye’de akademik alanda yapılması gerekenleri hızla yapmaya, açığı kapatmaya çalışıyoruz” dedi. Türkiye’nin ve İslam dünyasındaki ekonomik sorunların, sıkıntıların bir an önce giderilmesi ve daha hızlı büyümenin gerçekleşmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Bulut, “Katılım ekonomisine herkesi katmak istiyoruz. Üretilenden herkesin daha çok pay alması, paylaşım ekonomisi oluşması, daha adil bir gelir dağılımı olması ve daha güzel bir hayat için çalışıyoruz, çabalıyoruz. Bu çalışmaların, bu alanda büyük katkılar sağlayacağına inanıyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.
“DENETİM NOKTASINDA EKSİĞİZ”
İslam ekonomisi alanında bazı kuruluşlarla iş birliği yaptıklarını dile getiren İZÜ İslam İktisadi ve Hukuk Anabilim dalı Başkanı Doç. Dr. Abdülmüttalip Arpa, “Bu bağlamda programlar gerçekleştiriyoruz. Bunların arasında en büyüğü bugün gerçekleştirdiğimiz ve hafta sonu da devam edecek olan konferans. Denetim noktası bizim için çok önemli ve desteğe ihtiyacımız olan bir nokta. Bu konferansa gelecek olan 15 farklı ülkeden 70’in üzerinde yabancı konuk ve 150’ye yakın yurt içinden katılımcıyla bu konuya çözümler arayacağız” diye konuştu. “Türkiye’de katılım bankacılığı sisteminde maalesef denetim noktasında yeterli kurullar olmadığını gözlemliyoruz” diyen Doç. Dr. Arpa, “Bu bağlamda var olan ve oluşacak olan kurulların sağlıklı bir şekilde işleyişini sağlayacak denetim kısmını, çok yönlü ve akademik bir çerçevede masaya yatıracağız. İslam dünyasının bu alandaki yetkin isimleriyle bugün konferans, hafta sonu da çalıştaylar gerçekleştireceğiz ve çözümler üretmeye çalışacağız” ifadelerinde bulundu.
“İSLAM DÜNYASININ TECRÜBELERİNDEN YARARLANMAK İSTİYORUZ”
Bu etkinlikle İslam dünyasının birikim ve tecrübelerinden faydalanmak ve bunları Türkiye’ye aktarmak istediklerini vurgulayan Doç. Dr. Arpa, “Buradaki araştırmacı ve uzmanlarla yurt dışından gelen yetkilileri buluşturmak istiyoruz ve buradan çıkacak sonuçların ekonomide yüzde 5 civarında payı olan katılım bankacılığı sistemine destek olması niyetindeyiz” dedi.
Konuklar arasında yer alan İSFA Akademi Kurucu Ortağı Hasan Ayaz ise, “İZÜ’nün bu alanda ciddi çalışmaları var. Biz de burada yer almak ve onlara destek olmak istedik. Sonuçta İslami finans konusu Türkiye’de belli bir hedefi olan, büyütülmek istenen ve üzerinde ciddi çalışmalar yapılan bir yapı. Bu yapı içerisinde biz de elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.