Güncelleme Tarihi:
Şehirleşme nedeniyle çocukların tabiattan uzaklaştığını belirten projenin mimarı Sümeyye Ceylan, çocuklara biyolojiyi ve ekolojiyi öğretmek için ormanda eğitim verildiğini, böylelikle çocukların, güneş, su, hava, bitkiler, ağaçlar ve ekosistemdeki diğer canlıları eğlenceli bir şekilde keşfettiklerini söyledi.
Çocuklara tabiata daha sorgulayarak, düşünerek bakmayı öğretmeye çalıştıklarını vurgulayan Ceylan, “Orman kaşiflerinin sloganı, ‘İnsan tanıdığına zarar vermez’dir. Çocuklar tabiatı tanımıyor ki birisi saldırdığında onu kurtarsın. Bir meşe ağacının nasıl büyüdüğünü, üzüldüğünü, üstünde milyonlarca canlı yaşadığını bilmiyor ki, birisi ona baltayı vurduğunda üzülsün" dedi.
15 KİŞİLİK GRUPLARLA 2 SAAT YÜRÜYÜŞ
Çocuklar eğitmenler eşliğinde ağaçlar, meyveler, otlar, çiçekler, böcekler gibi ekosistemi oluşturan tüm unsurları keşfederek tanıyacakları macera dolu bir yolculuk yaptığını ifade eden Ceylan şöyle devam etti: "Okullardan gelen gruplar, bireysel başvuru yapanlar oluyor. Belediyelerle sivil toplum kuruluşlarıyla çalışıyoruz. Beykoz Korusu, Belgrad Ormanı ve Validebağ Korusu’nda 15 kişilik gruplar halinde 2 saatlik gezi yaparak ormandaki ağaçları, bitkileri ve diğer canlıları çocuklara öğretiyoruz. Çocuklar kopmuş ağaç dalları, içi boş salyangoz kabukları buluyor. Geçen yıl 8 bin çocuk orman kaşifi eğitimi aldı. 3 yılda 16 bin çocuk orman kaşifi oldu. Çocukların ormanda gördüğü bir ağacın adını hemen söylemiyoruz. Onun neye yaradığını, nasıl kullanıldığı gibi özelliklerini anlatarak çocukların keşfetmesini sağlayama çalışıyoruz.” Sümeyye Ceylan ayrıca 3 yaştan 18 yaşa kadar grupları olduğunu, yetişkinlerden talep gelince onlara için de eğitim çalışmasını yaptıklarını da aktardı.