11 ilde 1.5 milyon genç festivallerde buluşacak

Güncelleme Tarihi:

11 ilde 1.5 milyon genç festivallerde buluşacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2018 10:06

11 ilde 1.5 milyon genç festivallerde buluşacak

Haberin Devamı

Orhan SENCER / İSTANBUL, (DHA) - ANKARA, Adana, Samsun, Mersin, Kuşadası ve Zeytinli’de geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiği müzik festivalleriyle 100 binlerce genci Türkiye’nin önde gelen sanatçılarıyla bir araya getiren Umut Kuzey, bu yıl 11 farklı ilde düzenleyeceği festivallerde 1.5 milyon genci buluşturacağını açıkladı.

DHA ile bir söyleşi gerçekleştiren Umut Kuzey, festival organizatörlüğündeki başarısının ardında yatan gerçekleri, bu yıl nerelerde festival düzenleyeceğini, festivallerde yaşadığı zorlukları ve hedeflerini samimi bir şekilde anlattı.

“11 İLDE 1.5 MİLYON GENCE FESTİVAL RUHUNU YAŞATMAYI HEDEFLİYORUZ”

Bu yıl 11 ilde 1.5 milyon genci festivallerle buluşturmayı hedeflediğini açıklayan Umut Kuzey, şunları söyledi:

“Zeytinli Rock Festivali ve Kuşadası Gençlik Festivali 2016 yılında ülkenin geçtiği zorlu dönemden nasibini aldı. Dolayısıyla 2016’da bu festivallerde yaşadıklarımız gençlerle olan bağımızı daha da kuvvetlendirdi. Onlar şunu gördü ki, hayat şartları ne olursa olsun, her ne pahasına olursa olsun, söz verildiği zaman yapılıyor ve müziğin gücü kendileri bir arada olduğu zaman yıkılmıyor. Biz bunu Anadolu’nun diğer köşelerine yaymak, Anadolu’dan festivallerimize katılamayan gençlerin de festival ruhunu görmeleri için, festivalleri farklı şehirlere yaymayı kendimize misyon edindik. Kuşadası ve  Zeytinli’den sonra Adana, Samsun, Mersin ve Ankara’da festivaller yapmak için hazırlıklara başladık ve buralarda da festivaller düzenledik. Zorlu bir maraton oldu fakat hepsi dolu dolu geçti. Adana’da 40 bin, Samsun’da da yaklaşık 40 bin kişilik katılım oldu. Bunlar, o bölgede yapılan işlerin arasında en iyileriydi. Karadeniz’de daha önce böyle bir şey olmamıştı, bu açıdan da çok iyi oldu. Kuşadası seyircisini ikiye katladı ve prodüksiyon kalitesi olarak da biraz yükseldi. Zeytinli’nin her sene artarak giden bir performansı vardı ve 200 bine yakın kişi bir araya geldi. Milyonfest Mersin kimsenin hayal edemediği bir rakama ulaştı. Kısa bir sürede 5 bin 600 kampçı topladı ve bu bir rekordur bence. Milyonfest Ankara ise 4 günde 48 sanatçıyı ağırlayarak 75 bin insanı bir araya getirdi. Bu da, Ankara’da bugüne kadar bir araya gelmiş en iyi kadro ve en kalabalık yerli festival unvanını elinde bulunduruyor. 6 festivalde toplam 500 binin üzerinde genç arkadaşımız bu festivalleri ziyaret etti. Kimisi kampta kaldı, kimisi günlük ziyaret etti. Yeni arkadaşlıklar kurdu, sosyalleşti. Biraz olsun Instagram, Facebook gibi mecraların dışında aktiviteler yapabileceği alanlara kavuştu. Sanatçılarımız da çok mutlu oldu. Onları gerçekten hitap ettiği kitleyle buluşturduk. Bu onlar için de çok mutluluk verici bir şeydi. Bu yaptığımız şeylerin güzelliği ve aldığımız tepkiler, bizi defansa çekilip o gollü galibiyetin üzerine yatmaktan çok, daha fazla bir şey yapmaya itti. 2018’de hedefimizde 11 festival var. Geçen sene yaptığımız 6 festivalin dışında yeni yerlerde festivaller yapacağız. Eskişehir, Antalya, Edirne, İstanbul ve İzmir’de de festivaller yapacağız. Bu sene 11 ilde 1.5 milyon genç arkadaşımıza bu festival ruhunu yaşatmayı, yeni neslin sosyokültürel yapısına bir nebze katkıda bulunmayı amaçlıyoruz.”

"MİLYONFEST İSTANBUL, BUGÜNE KADAR İSTANBUL’DA YAPILMIŞ ROCK FESTİVALLERİ İÇERİSİNDE EN BÜYÜKLERİNDEN OLMAYA ADAY"

Anadolu’dan sonra bu yıl İstanbul’da da festival düzenleyeceğini açıklayan Kuzey, şöyle konuştu:

“İstanbul’daki arkadaşlar bu hafta Teoman’ı izleyemezse, 1-2 hafta sonra yine Teoman konserini gidebilir. Ancak Anadolu’daki arkadaşlarımız için bu böyle değil. Bu nedenle Anadolu’da bu işleri yapmak benim için daha kıymetli. Anadolu’ya böyle güzel festivalleri götürmek ve bölgenin yaşayışına farklılık katmak bence aynı zamanda bir kültür hizmeti. Biz buna kültür hizmeti olsun diye başlamadık ama yaptığımız şeyin oradaki etkilerini görünce kültür hizmeti olarak nitelendirebiliriz. Önce Anadolu’daki gücü almak ve hissetmek istedim. İstanbul’da bu tarz işler çok yapıldığı için İstanbul’u sona bırakmak istedim. Bu yıl Kilyos’ta bir plajın işletmesini aldım. 4 sahneli yabancı sermayeli festivallerin üzerine çıkacak kalabalıkta ve kalitede büyük bir festival yapmayı hedefliyoruz. 13-16 Eylül tarihlerinde planladığımız Milyonfest İstanbul, bugüne kadar İstanbul’da yapılmış rock festivalleri içerisinde en büyüklerinden olmaya aday.”

“GENÇLERLE İLETİŞİM KURMAK FESTİVALLERİ DAHA DA İLERİYE GÖTÜRECEK”

Yıl boyunca üniversitelerde çeşitli etkinlikler düzenleyerek, Anadolu’daki müzikseverlerle bir araya gelen Umut Kuzey, gençlerle iletişim kurmanın festivalleri daha da ileriye götüreceğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Katılımcıların fikirleri ve katılımcıların önerileri bizi ileriye götürecek şeyler. Sosyal medyada soğuk bir ortam var, herkes bir nickin arkasından yazıyor. Rahatlık olabiliyor belki ama gerçeklik olmuyor. Bu nedenle yanlarına kadar gidip, onlarla göz göze bakıp, sesimi duymalarını, beni görmelerini ve anlattığım şeyleri dinlemelerini sağlıyorum. Kimi zaman 20 kişiye, kimi zaman 200 kişiye anlatıyorum. Kimi zaman bin kişiye hem konser verip, hem anlatıyorum. Dolayısıyla bir milli mücadeleymiş gibi, köy okullarına kadar gidip orada festival ruhunu, eğlence kültürünü, yaptığımız işleri ve gelecekte neler olacağını anlatıyorum. Festivallere katılanlar varsa onların önerilerini ve şikâyetlerini alıyorum. Cevaplayabildiklerimi cevaplıyorum, cevaplayamadıklarımı profesyonellerle paylaşıp cevap alıyorum. Bu arada festivallere hiç gelmemiş arkadaşlar da orada ne olduğunu öğreniyor ve bir sonraki festivallerimizin katılımcıları oluyorlar. Gençlerle iletişim kurmak, onlarla bir şey paylaşıyor olabilmek festivalleri daha da ileriye götürecek ve onların kafalarındaki soru işaretlerini giderecek. Geçtiğimiz yıl 20’nin üzerinde üniversiteyi gezdik, bu yıl da 10-15 üniversiteyi daha gezeceğiz.”

“EN FAZLA ŞİKÂYET TUVALETLER VE KAPIDAKİ SIRALARDAN GELİYOR”

Kuzey, festivallerle ilgili aldığı eleştirileri ise samimi bir şekilde şöyle sıraladı:

“Eleştirileri üç kısımda incelemek gerekir. Çekemeyenlerin eleştirileri, hiç dikkate alınmaması gereken, mide bulandırıcı eleştirilerdir. İkincisi, gerçekten oraya gitmiş, çilesini çekmişlerin eleştirileri var, ki bunlar en önemsediğim eleştiriler. Üçüncüsü ise yaptığımız işlerdeki eksiklikleri gören ve tavsiye niteliğinde yapılan eleştiriler. Bunlara özellikle dikkat ediyorum, çünkü bunlar bizi ileriye götürecek eleştiriler. Bize en çok şikâyet tuvaletlerden geliyor. Gençlerle konuştuğumda, ‘Tuvaletleri çoğaltmak yetmez, temiz kullanmanız lazım’ diyorum. İki sene önce öyle demiyorlardı ama şu an, haklı olduğumu söylüyorlar. Şimdi tuvaletleri daha düzgün kullanacaklarını düşünüyorum. Kapıdaki sıralarla ilgili de çok şikâyet geliyor. Bir gece önceden 5 bin kişi geliyor. Kuralları okuyup yanlarında getirmemeleri gereken şeyleri getirmezlerse arama çabuk biter. Bu konuda da bana hak veriyorlar. Özellikle Zeytinli’de gölgelik alan olmamasıyla ilgili şikâyetler geliyor. Orası kamu arazisi ve NATO’nun çıkarma bölgesi ve hiçbir şey yapamıyorsunuz. Dolayısıyla orada ağaçlandırma söz konusu olamıyor. Olsa şimdiye kadar çoktan ağaçlandırmıştım. Gölgelik alan yaratmaya çalışıyoruz fakat çok fazla rüzgâr aldığı için brandalar patlıyor. Gölgelendirme işi çok kolay olmuyor. Mersin ve Kuşadası’nda ağaçlık alan var ve gölge sorunu yaşamıyoruz.”

“ZİRVEYE TIRMANDIKÇA DAĞIN TEPESİNDE DEĞİL, YAMACINDA GİBİ HİSSETTİM”

Festival organizatörlüğündeki başarısının arkasındaki en büyük sebebin ekibi olduğunu belirten Umut Kuzey, şunları söyledi:

“Yapmak istediğim şey uğruna çok çalışıyorum. Dolayısıyla bu işler için de çok çalışıyorum. Başarıya ulaşması için ne gerekiyorsa yaparım. Festivallerin başarıya ulaşmasının birçok sebebi var. Zirveye tırmandıkça dağın tepesinde değil, yamacında gibi hissettim. Fazla oksijen başımı döndürmedi. Etrafımdaki arkadaşlarıma ve piyasada iş yaptığım arkadaşlarıma aynı mesafedeyim. Onlar da bu yüzden beni çok seviyor ve destekliyor. İyi bir futbolcu olmak iyi bir antrenör olmak değildir. İyi takım kurmak herkesin yapacağı bir şey değildir; ben iyi bir takım kurduğumu düşünüyorum. Bu festivalleri yaparken sahnesinden sahne arkasına, saha içinden, basın iletişimine, lojistiğinden muhasebesine kadar gerçekten iyi bir kadromuz var. Bu takım iyi motive edilirse, doğru taktik verilirse Şampiyonlar Ligi’nde her zaman maç kazanır. Başarının en büyük sebebinin ekip olduğunu düşünüyorum. Bu ekibi de kurabildiğim için kendimi şanslı hissediyorum.”

MÜZİK FESTİVALLERİNDE “FRANCHISING” DÖNEMİ BAŞLIYOR

Umut Kuzey, festivallerde bu yıl franchising sistemine geçeceklerini de açıkladı. Milyonfest olarak Türkiye’nin çeşitli illerinde franchise vereceklerini söyleyen Kuzey, bu sistemle festival sayısının artırılmasını ve maddi kazançtan öte Türkiye’de başarılı festivaller düzenlenmesini amaçladıklarını ifade etti.

Franchise olarak ilk festivalin Dalaman’da yapılacağını açıklayarak, şunları söyledi:

“Rock festivalleri yapmaya başlayınca ve bunlar da ilgi görünce Anadolu’da herkes festival işine girdi. Bu festivalleri yaparken benim yakın arkadaşlarım biliyor ki bu işi aşk ile yapıyorum. Bu işin başarıya ulaşması maddi kazanca ulaşmasından en az 10 kat daha değerli benim için. Anadolu’da bu işleri yapmak isteyen arkadaşlarım var ve onların da yapmasını istiyorum zaten ama bu işi bilerek, profesyonel kadroyla, hayal kurarken sağlam temellere oturtarak yapmalarını istiyorum. Bu nedenle Milyonfest’i franchise olarak vermeye karar verdim. Franchise olarak ilk Milyonfest Dalaman’da yapılacak. Bütün planlamasını Milyon Yapım olarak biz yapacağız. Oradaki arkadaşlarımız da bu işin nasıl yapılması gerektiğini en azından görmüş olacaklar ve çalışmış olacaklar. Sonrasında belki de yıllar boyu devam edecek festivallere imza atacaklar. Anadolu’nun her bölgesinde biz yapalım yapmayalım, dört başı mamur, hiç kimsenin mağdur olmadığı ve gelecek nesillere aktarılan çok güzel festivaller olacak diye düşünüyorum.”

Festivallerin kalitesinde bir standardın oluşmasını hedeflediklerini vurgulayan Umut Kuzey, “Sanatçıları bölgesine göre yine biz belirleyeceğiz. Onlar o işin yatırımcısı olacak. Onlara alanı göstereceğiz, ekibimizle birlikte alana gideceğiz, 'burayı şu kadar çitle çevirmemiz lazım', 'buradan giriş kapısı, buradan çıkış kapısı yapacağız' gibi standartları belirleyeceğiz. Mutlaka iki ambulans olmak zorunda, itfaiye aracı olmak zorunda, gelmesi planlanan kişi sayısına göre yeterli dedektör olması gerek, ortalama 100 güvenlik olması lazım diyerek noktayı koyacağız. Festivalde de mutlaka bizim arkadaşlarımız da olacak orada. Güvenlik şirketimizden mutlaka 10 kişilik bir danışman ekip olacak orada. İstenen lojistik hizmetleri dışarıdan alacağı fiyatın yarısına vereceğiz ki düzgün bir iş olsun diye. Yine maddi kaygı gütmeden ülkenin her yerinde yapılmasına destek olacak bir yapı kuracağız” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!