Güncelleme Tarihi:
ISPARTA (AA) - Süleyman Demirel Üniversitesi'nde (SDÜ) geliştirilen Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) projesi kapsamında, titanyum tozundan kemiğin implantla birleşmesini sağlayacak gözenekli kafatası implantı üretildi.
Proje yürütücüsü Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Kayacan, gazetecilere yaptığı açıklamada, 2006 yılında ilk defa üç boyutlu yazıcılarla ilgilenmeye başladıklarını belirterek, bu yazıcılarla neler yapabileceğini incelediklerini söyledi.
Yazıcı kullanarak implant üretimini de araştırdıklarını ifade eden Kayacan, ulaştıkları sonuçların, bu tür üretime uygun olduğunu gösterdiğini kaydetti.
Kayacan, 2013 yılında TÜBİTAK için hazırladıkları proje kapsamında, titanyum tozundan kişiye özel, gözenekli bir kafatası implantı ürettiklerini dile getirerek, şöyle konuştu:
"Bu implantlarda kemik yapısına benzer bir geometri tasarladık. Malzeme olarak titanyum tozu kullandık. Yani kemiğin dış yüzeylerindeki gözeneği, implantın dış yüzeyine de oluşturduk. Yaklaşık 100-150 mikron çapında küresel ya da eliptik çukurcuklar, boşluklar oluşturduk. Bunlardan iç bölgeye geçiş kanalları verdik. İçerinde de kemiğin süngerimsi yapı ya da gözenekli yapı dediğimiz boşluklu yapı şeklinde bir kafes sistemi oluşturduk. Bu, dışarıdan içeriye doğru büyüyen bir kafes yapısı. Bu kafes yapısında biz bu malzemeyi tasarladık. Bilgisayar ortamında analizlerini yaptık. Arzu edilen sonuçları bulduk. Daha sonra bunların mekanik testlerini yaptık. Yorulma, çekme dayanımı ve darbe dayanımı testlerine tabi tuttuk ve olumlu sonuçlar aldık."
- Koyunda başarılı oldu
Alınan olumlu sonuçların ardından SDÜ Tıp Fakültesinde görevli beyin cerrahı Tamer Karaaslan ve ekibiyle hayvan deneylerine geçtiklerini ifade eden Kayacan, şöyle devam etti:
"Bu çalışmalar, önce tavşanda, daha sonra koyunda yapıldı. Tavşanın kafatası kemiği çok ince olduğu için zorlukla karşılaştık. Onun yerine koyuna geçtik. Koyun daha büyük bir kemiğe sahip. Ona uygun bir kafatası kemiği taktık. Kemiğin gelişimi bu implantın iç bölgelerine kadar oldu. Yani arzu ettiğimiz gibi kemikteki bütün boşluklar kemik hücreleriyle doldu. Kemikle implatın güçlü bir tutunma bağı oluşturduğunu gördük. Bu konuda da gerekli testler Ankara'da yapılarak olumlu sonuçlara ulaşıldığını teyit etmiş olduk."
Kayacan, dünyada daha önce üretilen implantlarda, kemiğin zamanla implantla birleşmesini sağlayacak gözenek yapısı bulunmadığını vurgulayarak, geliştirdikleri gözenekli yapıyla literatüre girdiklerini anlattı.
Bu sistemle kemik ve implantın kolayca kaynaştığını anlatan Kayacan, "Gözenekli implant sayesinde kemik yapısının implantla kısa sürede kaynaşmasını, hücrelerin de implant üzerinde yayılmasını sağladık" dedi.
Kayacan, implantın ileride insan üzerinde de deneneceğini kaydetti.