Güncelleme Tarihi:
Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA) - ISPARTA Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde Sepsis hastalığıyla ilgili eğitim verildi.
SDÜ'de, Türk Yoğun Bakım Derneği tarafından sağlık çalışanlarına yönelik başlatılan Sepsis Hastalığı Farkındalık Tanı ve Tedavi eğitimi düzenlendi. Eğitimde, öğretim üyeleri Prof. Dr. Füsun Eroğlu, Yard. Doç. Dr. Filiz Alkaya Solmaz, araştırma görevlisi Kemal Yetiş Gülsoy ve Dr. Havva Alnıkızıl önemli ve güncel bilgileri paylaştı.
Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alim Koşar, Sepsis'in herkesi ilgilendiren morbitide ve mortalitesi çok yüksek bir durum olduğunu belirterek, bu tür toplantıların farkındalığın artırılmasına katkı sağlayacağını söyledi.
Prof. Dr. Füsun Eroğlu, 13 Eylül'ün Dünya Sağlık Örgütü'nce Sepsis Günü olarak kabul edildiğini belirterek, "Türkiye'de Sağlık Bakanlığı'nın katılım ve desteğiyle 52 şehirde, 100'den fazla hastanede Türk Yoğun Bakım Derneği eğitmenleri tarafından bu eğitim veriliyor. Bu bağlamda tanı ve tedavinin hızlandırılabilmesi için bu eğitimler ciddi öneme sahip. Sepsis, enfeksiyonlara karşı vücudun oluşturduğu normal dışı yanıtın organ fonksiyonlarında bozukluk ve yetmezlik oluşturması sonucunda ortaya çıkan ve ölüm oranı oldukça yüksek olan bir durumdur" dedi.
Yard. Doç. Dr. Filiz Alkaya Solmaz, hastalığa dair tanımlarla birlikte erken tanı kriterlerini açıkladı ve erken tedavinin önemini vurguladı.
Yoğun Bakım Bilim Dalı araştırma görevlisi Dr. Kemal Yetiş Gülsoy, Sepsis'te tanı ve acil tedavi yöntemlerden bahsederken, Yoğun Bakım Bilim Dalı araştırma görevlisi Dr. Havva Alnıkızıl da 2016 Sepsis kılavuzunda geçen ileri tedavi yöntemleri hakkında katılımcılara bilgi verdi.