Güncelleme Tarihi:
Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA) - ISPARTA Süleyman Demirel Üniversitesi'nde (SDÜ) Kamu Yönetim Forumu (KAYFOR 15) yapıldı.
Geleceğimi biçimlendiren dijital devrimin, kamu yönetimi ve politikasına etkileriyle yarattığı fırsatların ele alındığı KAYFOR 15 Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi'nde başladı. Açılışa SDÜ rektör yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Saltan ve Nihat Ayyıldız, Türkiye Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme Anonim Şirketi (TÜRKSAT) Genel Müdürü Cenk Şen, KAYFOR 15 Düzenleme Onur Kurulu Üyesi ve İİBF Dekanı Prof. Dr. Murat Okçu, akademisyenler, öğrenciler ve sivil toplum örgüt temsilcileri katıldı.
KAYFOR 15 Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Gül, SDÜ'nün uluslararası ölçek haline dönüştürdüğü KAYFOR 15'e, ABD ve Avrupa başta olmak üzere dünyanın farklı coğrafyalarından üniversitelerin katıldığını söyledi ve 4 ana tema ve 97 alt başlıkta gerçekleştirilen KAYFOR 15'te 200 bildiri sunulacağını aktardı.
Prof. Dr. Murat Okçu, yapay zeka konusundaki gelişmeleri ve hikayeleri anlattı. Sosyal paylaşım ağlarında yapay zekaya ilişkin gördüğü "Tanrım konuşmamız lazım" şeklinde bir mesajdan çok etkilendiğini aktaran Okçu, şöyle dedi:
"İlham aldım. Muazzam bir sözdü. Biz de SDÜ olarak tam da bunu yapıyoruz. Bizim artık yapay zekayı konuşmamız lazım. Birleşik Arap Emirlikleri'nde Yapay Zeka Bakanlığı kuruldu. Suudi Arabistan bir robota vatandaşlık verdi. BM Haziran 2017'de Lahey'de Yapay Zekâ Birimi kurdu. Kosova'da dijital diplomat atandı. Düşünün dijital büyükelçi. Danimarka yine dijital büyükelçi atadı. Artık Avrupa'da Kara, Deniz, Hava Kuvvetleri'nin yanı sıra yeni bir komutanlık tartışılıyor: Dijital Kuvvetler Komutanlığı. Sağlıkta, eğitimde, lojistikte artırtılmış gerçeklik uygulanıyor. Bu örnekleri sınırsız şekilde çoğaltabiliriz. Devlet çok büyük bir meydan okumanın muhatabı durumunda şu an. Endüstri 4.0'ı kaçıramayız. Bu Türkiye Cumhuriyeti için hayati bir konudur. İşte biz şu an ABD, Avrupa, Rusya, Azerbaycan başta olmak üzere 10 ülke, 4 bakanlık, 8 genel müdürlüğün katılımıyla dijital çağı konuşuyoruz. 13 farklı oturumu interaktif ortamda dünyanın dört bir köşesine taşıyoruz."
TÜRKSAT Genel Müdürü Cenk Şen de sayısal dünyanın geleceği şekillendirmeye devam ettiğini söyledi. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü öğrencilerine 'sayısallaşan dünyanın en büyük nesli' şeklinde hitap eden Cenk Şen, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Analog dünyada sayısal dönüşüm yaşanıyor. Yönetim değişiyor. Yöntem ve metodolojiler de ışık hızıyla evrim geçiriyor. Burada doğru iş akış süreçlerini ortaya koymaktan başka çaremiz yok. Çağ, hesap verebilirlik, şeffaflık, mekândan bağımsız hizmet vermeyi sağlıyor. Türkiye'de e-dönüşüm 2008'de başladı. E-devlet portalı muazzam şekilde büyüyor. İnsanlar yerinden ayrılmadan daha az maliyetle ve hızlı bir şekilde hizmet alabiliyor. Bu gelişmeler hizmet sunan ve alanı dönüştürüyor. Davranış biçimlerini şekillendiriyor. E-devlette şu an 2300'den fazla hizmet veriliyor. Bu hizmet sunumlarının 1000 tanesi akıllı cep telefonlarından da sağlanabiliyor. 22 tane il müdürlüğü var. Yapay zeka desteğiyle daha doğru çalışmalar yapmaya devam ediyoruz."
FOTOĞRAFLI