Güncelleme Tarihi:
Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA) - ISPARTA'da Yakaören ve Deregümü hattında yapılan imar değişikliği tarım arazilerinin yok olacağı endişesi yarattı.
Isparta merkez Yakaören- Deregümü hattındaki 2 milyon metrekarelik arazide Isparta Belediye Meclisi kararıyla imar değişikliği yapılarak, yapı kullanım izni 2 kattan, 7 kata çıkarıldı. Bölgede müteahhitlik ve kooperatif sektörü şimdiden kat karşılığı anlaşmaları yapmaya başlarken, alınan bu karar hem sevinç hem endişe yarattı. Özellikle örtü altı tarımsal faaliyette önemli başarılara imza atılan Deregümü Köyü'ndeki verimli tarım arazilerinin kaybedilmesi endişesi yaşanıyor.
'İÇERİ DOĞRU GİRERSE KARŞI ÇIKARIZ'
Deregümü Köyü Muhtarı ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Osman Katırcı, ilk etapta imara açılan alanla ilgili herhangi bir endişe taşımadıklarını söyledi. Ancak uygulamanın iç kesimlere doğru gelmesinden endişe duyduklarını belirten Katırcı, "Şu anda açılan yer üretimi çok etkileyen bir yer değil. Onun için karşı çıkmıyoruz. Şu anki bölgeden içeri doğru girerse karşı çıkarız. Tarım topraklarının imara açılmasına karşıyız" dedi.
'MAHKEMEYE VERMİŞTİK'
Deregümü Köyü Sulama Birliği Başkanı Mustafa Haymanalı, "Daha önceki belediye başkanımız zamanında imara açılmıştı. Mahkemeye vermiştik. İmardan çıkarılmasını istemiştik. Köylüyü topladık, ziraatı ve imarı anlattık. Vatandaşın isteği doğrultusunda mahkemeye verdik. Davayı kazandık, köyümüzü imardan çıkardık. Avukatımızla belediye avukatı görüşmesi neticesinde yanlışlık olmuş, karar düzeltme davası açılması gerekiyormuş. Ama açılmamış" diye konuştu.
'İŞÇİYE EKMEK KAPISI OLDUK'
Deregümü'nü 'altın yumurtlayan tavuk' olarak nitelendiren Haymanalı, "İmara giren bölümün yüzde 30'u bizim sulama alanımızda, yüzde 70 ise imar dışında. İmara girince sulama alanı ortadan kalkacak. Demir, çimentonun, betonun girdiği yerde artık topraktan verim alamazsınız. Deregümü adı şu anda Türkiye'de biliniyorsa domates üretimi yüzünden. Belki daire gibi bir getirisi yok ama devamlı bir getirisi var. Biz şu anda işçiye ekmek kapısı olduk. Şu anda Türkiye'nin her yerinden işçiler var. Köylümüz de ekmek yiyor. Bir sezon boyunca bu köy gelir elde ediyor. Köyün ekonomisi de düzelmeye başladı. Domatesle birlikte daha iyi olmaya başladı" dedi.
FOTOĞRAFLI