Güncelleme Tarihi:
Ali ÇEVİKBAŞ/ISPARTA, (DHA) - TÜRKİYE'nin elma bahçesi Isparta'da hasat sürüyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'nin elma üretiminin yüzde 20'sini karşılayan Isparta'da elma hasadı sürüyor. 228 bin 137 dekar alanda üretim yapılan kentte yaklaşık 600 bin ton rekolte hedefleniyor. Kentteki üretimin 2 bin 224 tonu burada paketlenerek ihraç ediliyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Tuğrul, Isparta'nın içinde bulunduğu bölgenin ekolojik koşullarından dolayı elma yetiştiriciliği için çok elverişli olduğunu belirtti.
Eğirdir, Gelendost ve Senirkent ilçelerinin Eğirdir Gölü'nün olumlu etkisinden dolayı üretime çok yatkın olduğunu anlatan Tuğrul, "Bundan dolayı tüketiciler tarafından Isparta elması tercih edilmektedir. Eğirdir ve Kovada göllerinin mikroklima özelliği sayesinde elmaya farklı bir aroma kazandırmakta. Özelikle Boğazova mevkiinde yetiştirilen elma eşsiz bir tada sahip" dedi.
Hasat edilen elmanın kentteki soğuk hava depolarında saklandığına değinen Mehmet Tuğrul, "416 bin 604 ton kapasiteli 103 soğuk hava depomuz var. Depolama kapasitesiyle Isparta, Türkiye'de ilk sırada yer almakta.
Elma üretimiyle ilgili Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı 9874 çiftçimiz bulunmakta. Elma üretiminin ülkemiz ve ilimiz ekonomisine katkısı 2016 yılında yaklaşık 507 milyon TL civarında olmuştur. Tüm hızıyla devam eden hasat döneminde üreticilerimize kolaylıklar diliyorum. Pazarlama aşamasında kötü niyetli kişilere karşı dikkatli olmalarını istiyoruz" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI