Isparta halısı Senir'de yaşatılıyor

Güncelleme Tarihi:

Isparta halısı Senirde yaşatılıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2017 11:40

Isparta halısı Senir'de yaşatılıyor

Haberin Devamı

 

Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA) - İL Özel İdaresi'nden kapanan Sümer Halı Fabrikası'nın tezgahlarını ve halı ipliklerini temin eden Senir Belediyesi, Halk Eğitim Merkezi aracılığıyla açtığı kurslarda 7 yıldır Isparta halısı dokutuyor.

Sümer Halı Fabrikası'nın kapanmasıyla 'son kale'sini' kaybeden Isparta halıcılık kültürü ve geleneği, 7 yıldır Keçiborlu İlçesi Senir Beldesi'nde yaşatılıyor. Senir Belde Belediyesi, dünyaca ünlü Isparta halısını yaşatmak için açtığı kurslarda, 7 yıldır dokuma yaptırıyor. El emeği halılar, İstanbul, Ankara ve Antalya'da alıcı buluyor. Bir tarafta Isparta halıcılık geleneği yaşatılırken diğer taraftan kadınlar gelir elde ediyor.

Senir Belediye Başkanı Kazım Önder Varol, 7 yıldır halı atölyesinin faaliyette olduğunu söyledi. Halı tezgahlarının ve halı iplerinin kapanan Sümer Halı Fabrikası'na ait olduğunu belirten Varol, şöyle konuştu:

"Kapanan fabrikanın stoktaki ip ve tezgahları İl Özel İdaresi'ne devredilmişti. Oradan biz talep ettik. Tezgahları ve stok ipleri temin ettik. İş-Kur aracılığıyla bir proje yaptık. Sonra Halk Eğitim Merkezi ile devam ettik. 7 yıldır kurs veriliyor. 12 ay boyunca eğitmenler halıcılık kursu veriyor. İp, tezgah ve diğer giderleri biz karşılıyoruz. Isparta halısı ilimiz için tarih, kültür ve değer. Bu değeri biz Senir Belediyesi olarak yaşatmaya devam ediyor."

Kurslarda dokunan halıların İstanbul, Ankara ve Antalya başta olmak üzere çeşitli yerlerde satıldığını ifade eden Başkan Varol, "Satılamayan ürünler kursiyerlerimizin çocuklarına çeyiz oluyor. Evlerinde kullanıyorlar. Dokudukları halıları kendileri satıyorlar" dedi.

Halk Eğitim Merkezi Halı Atölyesi eğitmeni İlknur Altınkurt da "Kadınlar burada meslek öğreniyor ve para kazanıyor. Kurs aynı zamanda kadınlar için terapi merkezi gibi. Bir halı 2- 3 ayda dokunuyor. Çok fazla tanıtımımız yok ama duyanlar başvuruyor. Üretilen halıların metrekaresi 240 TL'den satılıyor. Bir halı dokuyan kursiyer 1000 TL gelir elde ediyor" dedi.

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!