Gülde 7 Bin Ton Rekolte Hedefi

Güncelleme Tarihi:

Gülde 7 Bin Ton Rekolte Hedefi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 22, 2015 17:29

GÜLBİRLİK GENEL MÜDÜRÜ HASAN ÇELİK GÜLDE REKOLTE BEKLENTİSİNİN 7 BİN TON OLDUĞUNU SÖYLEDİ

Dünya gülyağı ihtiyacının yüzde 60’ını karşılayan Isparta’da 2015 gül toplama sezonu Mayıs ayında başlıyor. Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (GÜLBİRLİK) Genel Müdürü Hasan Çelik, bu yıl 7 bin ton rekolte hedeflediklerini açıkladı. Isparta’da gülcülüğe dair yaptıkları çalışmaları anlatan Çelik, "Coğrafi işaret alınması, gülün Yağlı Tohumlar ve Endüstri Bitkisi kategorisine alınması ve buna bağlı olarak mazot + gübre + toprak analizi desteklerinin % 100 artırılarak desteklenmesi, Çİftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kaydı yaptırarak İyi Tarım Uygulanması kapsamında üreticiye dekar başına 100 TL ödeme yapılması, Gül çiçeğinin TARSİM kapsamına alınması, Strateji Belgesi hazırlanması ve Organize’de 20.000 m²’lik arsa tahsis talebi gibi gülcülüğün ayaklarının yere sağlam basması ve geleceğe güven ve ümitle yürüyebilmesi adına çalışmalar yaptık. Diğer taraftan; devletin sağladığı her türlü destek ve teşviklerden yararlanmak için de alt yapıların oluşturulması, gül çiçeğinin muhatap kabul edilmesi için Resmi bir hüviyete ve kimliğe kavuşturulmasıdır." dedi.
KAZANIMLARIMIZ BAŞLANGIÇ OLACAK
Gülcülüğün devam edebilmesi için Bakanlıklar nezdinde çalışmalar yapıldığını söyleyen Çelik, "Devlet her tür girişimciyi teşviklerle desteklerken, işletmelere ve girişimcilere, sanayicilere, üretime ve istihdama katkı sağlayanlara düşük faizli kredilerle doğrudan hibe ve teşviklerle desteklerken (ki bütün bunlar yasal çerçevede yürütülüyor) Bizler Gülbirlik olarak gülcülüğün bu topraklarda varlığını devam ettirebilmesi; üreticilerimizin cebine 5 kuruş fazla girebilsin diye ilgili bakanlıklar nezdinde destek ve teşvik taleplerimizi bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sürdüreceğiz. Az da olsa elde ettiğimiz kazanımlar bizim için bir başlangıç olacaktır." diye konuştu.
14 ÜLKEYE İHRACAT
Aşırı yağışlardan ötürü olumsuz bir durum beklemediklerini kaydeden Çelik, “Isparta’da yaklaşık 20 bin dekarlık alan üzerinde gerçekleştirilen gülçiçeği hasadı yaklaşık 50 gün sürüyor. Üretilen gül çiçeği başta Gülbirlik olmak üzere özel sektördeki firmalar tarafından alınıyor. Gülbirlik şemsiyesi altında Rosense markasıyla kurulan kozmetik şirketi 14 ülkeye ihracat yapıyor. Başta Almanya ve Çin olmak üzere Danimarka, Avusturya, Kanada, İngiltere, Japonya, Kamboçya, Arabistan gibi ülkelere ihracat yapılıyor. Rosense grubunda 27 dalda 70 ürün, sweetrose grubunda ise 3 dalda 13 ürün olmak üzere toplam 30 dalda 83 ürün yelpazesiyle yurt içi ve dışına ürün satıyoruz” diye konuştu.
Ayrıca toplantıda yapılan yönetim kurulu seçiminde Mahmut Demir tek liste halinde girdiği seçimde güven tazeledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!