Eğirdir Gölü'ne 1 milyon yavru sazan bırakıldı

Güncelleme Tarihi:

Eğirdir Gölüne 1 milyon yavru sazan bırakıldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2024 15:55

Eğirdir Gölü'ne 1 milyon yavru sazan bırakıldı

Haberin Devamı

Kemal ERBEN/EĞİRDİR, (DHA)- ISPARTA Eğirdir Gölü'ne 1 milyon 100 bin yavru sazan bırakıldı.

Eğirdir Gölü'ne balık bırakılması etkinliğine Isparta Valisi Aydın Baruş, Eğirdir Kaymakam Vekili Atabey Kaymakamı Selami Işık, Eğirdir Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah Ünsal, Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Tuğrul, il ve ilçe protokolü ile su ürünleri ekipleri katıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünce yürütülen 'Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi' çerçevesinde Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü Kepez Birimi tarafından oksijenli tanklarla getirilen 5- 10 santimetre boyundaki 1 milyon 100 bin yavru sazan balığı (Cyprinus carpio) göle salındı.

Vali Aydın Baruş, "Eğirdir Gölümüz hem Eğirdir ilçesi için de, Senirkent ve Gelendost ilçelerinin de olduğu gibi tüm Isparta ve Türkiye için önemli bir göl. Türkiye'nin ikinci büyük tatlı su kaynağı. Bugün de bir etkinlik gerçekleştirdik. Bu tabii yaşama katkıda bulunmak için bugün gölümüze 1 milyon 200 bin civarında pullu sazan ve aynalı sazan yavrusu bırakıyoruz. Böylece gölün balık varlığına ciddi bir katkımız olacak. Buradaki doğal yaşam daha düzgün bir biçimde devam edecek. Hem de buradan gelir sağlayan su ürünleri kooperatiflerimiz var, üyeleri var, su ürünleri avcılığı yapan vatandaşlarımız var. Onların da ileriki yıllarda buradan iyi bir şekilde ürün elde etmeleri için bir katkı olmuş olacak" dedi.

Haberin Devamı

Gölde hem su varlığının azalması hem de havanın sıcak gitmesi nedeniyle aşırı bir otlanma olduğundan bahseden Vali Aydın Baruş, "Bu otlanma gölün yüzeyini turistik amaçlı kullanan tekneler için hem de su ürünleri avcılığı yapan tekneler için zorluk oluşturuyor. Ayrıca da gölün su yapısının bozulmasına neden oluyor. Bu otların ne yönde temizlenebileceği konusunda rapor hazırlanıyor. Bu raporun sonuçlarına göre Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın da katkıları ile burada bir temizlik çalışması gündeme gelecek gibi. Bunun yanında suyun dibindeki birikimlerin biraz daha azaltılması için Çay köyü deresinden gelen çamurların temizlenmesi için izin istemiştik, o da geldi. Belediyemiz de burada bir temizlik çalışması yapacak. Zamanla derelerin ve su kaynaklarının getirdiği birikimler de oluşuyor, bu da gölün su varlığını ve kalitesini olumsuz etkiliyor. Bunları takip edeceğiz gün gün. Eğirdir Gölü'ne yapacağımız azami katkıyı yapıp umuyoruz ki elimizin altından gitmesin bu gölümüz" diye konuştu. (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!