Güncelleme Tarihi:
Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA) - SÜLEYMAN Demirel Üniversitesi (SDÜ) tarafından Doğa Bilimleri Arazi Kamp Teknikleri- Yaban Hayatı ve Habitatı ile İlk Yardım Eğitimi kapsamında doğa bilimcilere eğitim verildi.
SDÜ Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü'nün, üniversitelerde yüksek lisans ve doktora yapan ve 35 yaşını geçmeyen araştırmacılara yönelik başlattığı 'Doğa Bilimleri Arazi Kamp Teknikleri- Yaban Hayatı ve Habitatı ile İlk Yardım Eğitimi'nin 4'üncü etabı Afyonkarahisar sınırları içerisindeki Akdağ Tabiat Parkı'nda gerçekleştirildi. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bilimsel Eğitim Etkinliklerini Destekleme Programı (BİDEB)- 2229 Adımı ile başlatılan proje kapsamında 3'ü Azerbaycan Zooloji Enstitüsü'nden olmak üzere 30 doğa bilimci eğitim aldı. 8 gün süren eğitimleri SDÜ ve Türkiye'nin farklı üniversitelerinden 13 bilim insanı verdi.
SDÜ Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölüm Başkanlığı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Yasin Ünal, projenin önemine vurgu yaptı. SDÜ olarak bugüne değin ulusal ve uluslararası çapta yüksek lisans, doktora öğrencisi ve kurumlarda araştırmacı olarak çalışan 105 kişiye eğitim verdiklerini aktaran Ünal, çok önemli bir alanda farkındalık oluşturduklarını vurguladı.
TÜBİTAK BİDEB 2229 desteğiyle 4'üncü etap çalışmalarında doğa bilimcilere uygulamalı şekilde botanik, yaban hayatı (memeli, kuş), entomoloji, sürüngen, harita bilgisi eğitimleri verdiklerini anlatan Ünal, "Ayrıca 8 gün boyunca doğada kalarak anket, arazi ve kamp tekniklerini bilimsel bilgi ve teori olarak aktardık. Yine arazi koşullarında ilk yardım dersleri verdik. Doğa bilimleri konusunda lisansüstü eğitim yapan ya da araştırma yürüten genç bilim adamlarına gereksinim duydukları her türlü bilgiyi aktarma imkanımız oldu. Eğitim verilen bölge ve Türkiye'nin flora- fauna türleri hakkında yerinde bilgi verdik. En temel hedeflerimizden biri de doğal varlık ve işleyişi yerinde uygulamalı olarak sunmaktı. Ayrıca genç bilim insanları ve araştırmacılara doğayla ilgili sorunları tanımlama ve çözmeyle ilgili fikir verebilmekti. Genç bilim insanları yöre sakinleriyle de anket tekniğiyle iletişime geçti. Yine biyopolitika oluşturulması için disiplinler arası çalışmalar da yapıldı."
Eğitim kapsamında SDÜ Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Fakir ile Prof. Dr. Mustafa Avcı ve Prof. Dr. Hasan Alkan da bir dizi ders verdi.
FOTOĞRAFLI