Güncelleme Tarihi:
Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA) - SÜLEYMAN Demirel Üniversitesi (SDÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hacı Ahmet Bircan, "Her yıl dünyada 1,5 milyon, Türkiye'de 20-25 bin kişi akciğer kanserinden hayatını kaybediyor" dedi.
SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hacı Ahmet Bircan, 1-30 Kasım'ın 'Dünya Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı' olduğunu belirtti. Akciğer kanserinin en sık görülen kanser türlerinden biri olduğunu söyleyen Bircan, "Akciğer kanseri, akciğer hücrelerinin normal olmayan ve kontrol edilemeyen çoğalması sonucu akciğer içinde tümör oluşturmasıdır. 20. yüzyılın başlarına kadar nadir görülen bir hastalık olan akciğer kanseri sigara içme alışkanlığındaki artışa paralel olarak dünyada en sık görülen kanser türü haline gelmiştir" dedi.
Toplumun dikkatini hastalığa çekmek amacıyla kasım ayının 'Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı' olarak ilan edildiğini vurgulayan Prof. Dr. Hacı Ahmet Bircan, "Dünyada yeni tanı alan 14,1 milyon kanser hastasının yüzde 13'ü (1,8 milyon) akciğer kanseridir. Akciğer kanseri dünyada ve ülkemizde en sık görülen kanserler arasındadır. Türkiye'de yılda 20 bin 466 erkeğe ve 3367 kadına akciğer kanseri tanısı konmaktadır" dedi.
AKCİĞER İLK SIRADA YER ALIYOR
Kansere bağlı ölümlerde de ilk sırayı akciğer kanserinin yer aldığına işaret eden Prof. Dr. Bircan, "Kansere bağlı her 5 ölümden bir tanesi akciğer kanseridir. Prostat, meme ve kolon kanserlerine bağlı toplam ölümlerden daha fazlasına akciğer kanseri tek başına sebep olmaktadır. Her yıl dünyada 1,5 milyon, Türkiye'de 20-25 bin kişi akciğer kanserinden dolayı hayatını kaybediyor. Bu rakamlar akciğer kanserinin ölümcül bir hastalık olduğunu net olarak ortaya koymaktadır." diye konuştu.
FOTOĞRAFLI