IHA
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 21, 2015 13:55
KİNOANIN İLK TOHUM HASADI YAPILDI
Atatürk ve Iğdır üniversitelerinin ziraat fakültelerine ait deneme sahalarına ekilen ve astronotların beslenmesinde kullanılan ‘kinoa’ bitkisinin ilk tohum hasadı yapıldı.
NASA tarafından astronotların beslenmesinde kullanılan ‘kinoa’ bitkisi, Atatürk ve Iğdır üniversitelerinin ziraat fakültelerine ait deneme sahalarına ekildi. Iğdır Üniversitesi’nin deneme sahasında ekilen 25 çeşitten bazı türlerin yetiştirilmesinde verim elde edilirken, özellikle tuzlu toprağı seven kinoa bitkinin ilk tohum hasadı yapıldı. TÜBİTAK tarafından desteklenen projenin Atatürk ve Iğdır üniversitelerince ortak yürüttüğü bir proje olduğunu belirten Iğdır Üniversitesi Öğretim Üyesi Yardımcı Doç. Dr. Süleyman Temel, 29 Mart’ta Iğdır lokasyonunda ekimini yaptıkları bitkinin ilk tohum hasadını yaptıklarını söyledi. Temel , “Dünyanın farklı bölgelerinde getirdiğimiz bitkinin 29 Mart’ta ilk ekimini yaptık. Bitkilerimiz yetiştirmelerinde bir kıraç bir de sulu sistemi uyguladık. Bitkinin hem ot tipini hem de tohum tipinin kalitesini tespit etmeye başladık. Şu anda her parselden, her çeşitten en iyi 2 tane tohum tipi, 2 tane ot tipini, renk tipini seçtik. 24 türden seçtiğimiz seleksiyonla Iğdır için, Türkiye için yeni çeşit elde edilebilinir mi, elde etme adına bunu yapacağız. Geri kalanı ile biz tohumları hasat edip önümüzdeki yıl tekrar çalışmanın ikinci ayağını yapacağız” dedi.
Şu andaki hasadın insanların tüketeceği gıda amaçlı hasat olduğunu ifade eden Temel, “Bunların insan beslenmesindeki besin değerlerini ortaya koyacak analizler yapacağız” ifadelerini kullandı.
“KİNOA BİTKİSİNİ ALP DAĞLARI’NDAN AĞRI DAĞI ETEKLERİNE GETİRDİK”
Kinoa bitkisini Alp Dağları’ndan Ağrı Dağı eteklerine getirdiklerini söyleyen Temel, “Bu çalışmayı yaparken esas amacımız; Iğdır Ovası tuzlu rakımı düşük bir yer, Erzurum rakımı yüksek soğuk bir yer, burada yetişecek türü belirlemektir. Bu bitkinin literatürde tuzlu ve kurak toprağı sevdiğini gösteriyor. Bu da burada olur mu mantığıyla çıktığımız yolda 29 Mart’ta ektiğimiz bitkiyi burada belirlediğimiz tarihten 20 gün önce hasat ettik. Hala önümüzde hava sıcaklığının devam edeceği bir aylık süre daha var. Dolayısıyla bu bitkiye Iğdır bitkisi diyebiliriz” şeklinde konuştu.