IHA
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2015 17:02
REKTÖR YILMAZ, SEMPOZYUMDA BİR KONUŞMA YAPTI.
Başbakanlık
Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı ve Iğdır Üniversitesi işbirliği ile “Kültür ve Tarih Bağlamında Iğdır Uluslararası Sempozyumu” düzenlendi.
Iğdır Üniversitesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen sempozyum bir dakikalık saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra yapılan açılış programı ile devam etti. AK Parti Iğdır Milletvekili Nurettin Aras, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan, Iğdır Valisi Davet Haner, Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz, rektör yardımcıları ile çok sayıda öğretim üyesinin katıldığı sempozyuma Iğdırlı vatandaşlar ve üniversite öğrencileri de yoğun ilgi gösterdi. Sempozyumun açılış konuşmasını Iğdır Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Esra Kürüm yaptı. Sempozyumla ilgili açıklama yapan Yrd. Doç. Dr. Kürüm, “Iğdır Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nin girişimleri ve Atatürk Araştırmaları Merkezi’nin katkılarıyla düzenlediğimiz ‘Kültür ve Tarih Bağlamında Iğdır Uluslararası Sempozyumu’ bir yıllık görüşme ve karşılıklı özveriler sonucunda kararlaştırılmış ve bu güzide topluluk bir araya getirilmiştir. Sempozyumun duyurusu ile birlikte gösterilen yoğun ilgi neticesinde iletilen yaklaşık 150 bildiriden 56 tanesi hakemlerin düzeltme ve onayından geçerek, burada bildiri olarak sunulmaya uygun görülmüştür. Bu bildirilerden 40’ı yurtiçinden, 16’sı yurt dışından tarafımıza ulaşan bildirilerdir. Iğdır’ı tarihi, sosyal, siyasi, edebi, kültürel, coğrafi ve daha pek çok açıdan değerlendireceğimiz sempozyumumuz 3 gün sürecektir. Bir açılış oturumu olmak üzere eş zamanlı 3 salonda toplam 19 oturumda gerçekleşmesi planlanan sempozyum, 6 Kasım’daki değerlendirme oturumu ile sona erecektir” dedi.
Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan da, Iğdır Üniversitesi çatısı altında konuşmak; bölgenin geçmişten günümüze tarihine, kültürüne ışık tutmak; Iğdır üzerine, bölge üzerine yapılan çalışmaları ilim dünyasıyla paylaşmak için bir araya geldiklerini söyledi. Beyhan, serhat şehirlerinin diğer şehirlerden farklı olduğunu kaydeden Beyhan, bu şehirlerin bir farkının geçiş güzergâhlarında olduğunu seyyahların, ticaret kervanlarının uğrak yeri olduğunu ifade etti.
Rektör Prof. Dr. Yılmaz ise, böyle önemli bir sempozyuma ev sahipliği yapmaktan onur duyduklarını ifade etti. Iğdır’ın ülkenin en doğusunda, üç ülkeye sınırı olan, farklı etnikte insanların yaşadığı, doğunun Çukurova’sı olarak bilinen bir şehir olduğunu ifade eden Rektör Yılmaz, 2008 yılında kurulan Iğdır Üniversitesi’nin bulunduğu yöreye ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda katkı yapmak için yoğun faaliyetler yürütmeye başladığını kaydetti. Iğdır Üniversitesi’nin bulunduğu yörenin sorunları ile ilgilenmeye, bu sorunlara çare üretmeye devam edeceğini belirten Yılmaz, “Üniversitemizin iki yerleşkesi bulunmakta, birincisi şu an bulunduğumuz şehir yerleşkemiz. Ana yerleşkemiz ise Iğdır-Doğubayazıt karayolu üzerinde ve Iğdır’a 12 kilometre uzaklıkta Ağrı Dağı’nın eteğinde inşa edilmektedir. Her iki yerleşkede de eğitim öğretim faaliyetlerimiz yapılmaktadır. Üniversitemizde 5’i aktif 7 fakülte bulunmakta olup şu an öğrencisi olan fakültelerimiz Ziraat, İlahiyat, Mühendislik, Fen-Edebiyat ile İktisadi ve İdari Bilimler fakültelerimizdir. Yine üniversitemizde 3’ü aktif 4 MYO, iki yüksekokul, 2 yüksek lisans eğitimi veren enstitü ve 6 araştırma merkezi bulunmaktadır. Bugün geldiğimiz noktada öğrenci sayımız 5 bin 500’e, akademik personel sayımız 90’ı öğretim üyesi olmak üzere 287’ye, idari personel sayımız ise 236’ya ulamış ve ayrıca üniversitemizde yaklaşık 177 hizmetli personel iş imkanı bulmuştur” dedi.
Iğdır Valisi Davut Haner de, böyle önemli bir organizasyona Iğdır Üniversitesi’nin ev sahipliği yapmasından dolayı son derece mutlu olduğunu söyledi. Bilimsel çalışmaların tarihe ışık tuttuğunu ifade eden Vali Haner, bu sempozyumun da Iğdır’a büyük bir katkı sağlayacağını dile getirdi.
Rektör Yılmaz, Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Beyhan’a ve Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Tarih Enstitüsü Başkanı ve Parlamento Üyesi Prof. Dr. Yagup Mahmudov adına Doç. Dr. İrale Memedov’a birer plaket takdim etti.
Açılış oturumu sona eren sempozyum, 5-7 kasım tarihlerinde yapılacak olan diğer oturumlarla devam edecek.