Iğdır Üniversitesinde “İslam düşüncesinde edebiyat geleneği" konulu konferans düzenlendi

Güncelleme Tarihi:

Iğdır Üniversitesinde “İslam düşüncesinde edebiyat geleneği konulu konferans düzenlendi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2016 10:01

Iğdır Üniversitesinde “İslam düşüncesinde edebiyat geleneği" konulu konferans düzenlendi

Haberin Devamı

Suat DENİZ / IĞDIR, (DHA)-Iğdır Üniversitesi Edebiyat Topluğu tarafından Karaağaç Kampüsü Konferans Salonunda, “İslam Düşüncesinde Edebiyat Geleneğimiz" konulu konferans düzenlendi. Yazar Ali Haydar Haksal’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansa Üniversite Rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Faik Yılmaz, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr.Emin Erdem, akademik ve idari çalışanlar ile öğrenciler katıldı.



Yazar Ali Haydar Haksal yaptığı konuşmaya; Peygamberimize (sav) vahyin gelmesiyle Müslüman olan şairlerden söz ederek başladı. Ardından akademisyenlere, araştırmacılara düşen görevi hatırlatan Yazar Haksal İslam Medeniyeti şiiri ile batı medeniyeti şiirini dönemsel olarak karşılaştırmaları gerektiğini vurguladı. Şimdilerde biraz uzaklaşma olduysa da İran şiirinin de bizim şiirimizde olduğunu ifade eden Yazar Haksal Mevlana’nın Farsça, Arapça ve Türkçe söylediğini örnek gösterdi. Batı düşüncesinden bakıldığı zaman İslam Medeniyetinin ve sanatının tanınmaz hale geldiğini söyleyen Haksal, Ömer Seyfettin ve arkadaşlarının Selanik’te çıkardığı "Yeni Kalemler" dergisine değinerek, “Aruz Arap’ın şiiridir" dediklerini anlattı. Dünya Edebiyatı’nın çeşitli şairlerinden söz eden Yazar Haksal, Dante’nin, "İlahi Komedyası"nın Muhittin İbn-i Arabi’den esinlenerek yazıldığını ancak ters çevrildiğini ifade etti. Türk Edebiyatı şiirinin çok güçlü olduğunu belirten Yazar Haksal tezkirelerde divan sahibi 3 bin 750 şairin olduğunu ve adı geçen şair sayısının ise 6 bin civarında olduğunu kaydetti. Kendi geçmişimize baktığımızda devasa şairlerin olduğunu söyleyen Ali Haydar Haksal, edebiyat anlayışımızda nesnelerden ziyade soyutlamadan oluşan bir şiir anlayışı olduğunu dile getirdi. Bizde Peygamber sevgisinin şiirlerle anlaşıldığı görüşüne yer veren Haksal, Süleyman Çelebi’nin "Mevlit-i Şerif"ini, Yunus Emre’nin "Araya Araya Bulsam İzini", Fuzuli’nin "Su Kasidesi" şiirlerini örnek gösterdi.



Victor Hugo’nun “Neden bu Türk gençleri bize benzemeye çalışıyor, kendileri gibi olmuyor?" sözü üzerinde duran Ali Haydar Haksal, emperyalizmin hürriyet, eşitlik, adalet gibi sözlerle bizi özgürleştirdiğini ancak özümüzden kopararak bunu yaptıklarını açıkladı. Mason locasından ve ritüellerinden bahseden Yazar Haksal, ittihat ve terakkiden sonra edebiyat dünyamızda yaşananları anlattı. Bizim Peygamberimizin (sav) resim ve heykellerini yapmamıza gerek olmadığını, bizim O’na (sav) bağlayan bir sevgi bağımızın olduğunu, şiir damarımızın olduğunu vurgulayan Haksal, katılımcıların sorularını cevapladıktan sonra konferans sona erdi.



Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz, Haksal'a verdiği bilgilerden dolayı teşekkür ederek plaket takdim etti.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!