IHA
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2015 16:12
AĞRI DAĞI'NIN FLORASI KİTAP HALİNE GETİRLİDİ
Iğdır Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Yusif Zeynalov’nun 4 yıllık bilimsel çalışması sonucu Ağrı Dağı’nda bulunan bitkiler kitap haline getirildi.
Doç. Dr. Yusif Zeynalov ve Orman ve Su işleri Iğdır Şube Müdürü Mete Türkoğlu tarafından hazırlanan “Ağrı Dağı’nın florası” kitabı basına tanıtıldı. Kitap hakkında bilgi veren Doç. Dr. Yusif Zeynalov, dört yıllık çalışma sonucunda Ağrı Dağı’nda bulunan bitkileri tespit ettiklerini belirtti. Doç. Dr. Yusif Zeynalov, “Ağrı Dağı’nın Florası” isimli bu yayın; 55 familya, 204 cins ve 386 taksona yer verilmiştir. Bu kitapta yer alan taksonlardan yüzde 40’ı Iğdır ili için ilk defa bu çalışmada tespit edilmiş bitkilerdir. Ayrıca 52 endemik takson yer almaktadır ve bunlardan da 20 tanesi Iğdır ili için endemiktir. Bu kitap bilim adamları, lisans ve lisansüstü öğrenciler, doğa turizmi, kısaca toplumun her kesimine hitap edecek şekilde tasarlanmıştır. Özelliklede üniversitelerin biyoloji bölümleri, ziraat fakültesi ve ortaöğretim öğrencilerimize faydalı olacaktır” dedi.
“İSMİ OLMAYAN 4 BİTKİYE AĞRI DAĞI ADI VERDİK”
İsmi olmayan 4 bitkiye ‘Ağrı Dağı’ adını verdiklerini anlatan Zeynalov, “Yaptığım araştırmada daha bir bitkinin ‘Ağrı Dağı’ isminde olmadığını gördüm. Bu benim çok dikkatimi çekti ve sürekli aklımdaydı. Bu vesile ile biz Ağrı Dağı’nda yetişen 4 bitkinin literatürde isminin bulunmadığını gördük ve bu 4 bitkiye Ağrı Dağı adını verdik. Bu kitap çok güzel oldu. Biz Ağrı Dağı’na sahip çıkmasak, başkaları çıkıyor sahipleniyor. Bu kitap ile Ağrı Dağı’nı ve florasını tescillemiş olduk. Ağrı Dağı’nda daha kitap haline getirilecek binin üzerinde bitki var. İmkan verilmesi durumunda bunlarda kitap haline getirilebilinir” diye konuştu.
Orman ve Su işleri Iğdır Şube Müdürü Mete Türkoğlu da, Türkiye’nin ve Avrupa kıtasının en yüksek, dünyanın ikinci en büyük volkanik dağı olan Ağrı Dağı’nın Ağrı ve Iğdır illerinin sınırları içerisinde yer aldığını söyledi. Türkoğlu, “Zirvesinde Türkiye’nin en büyük buzulu bulunan Ağrı Dağı, başta dağcılık olmak üzere doğa yürüyüşleri ve yamaç paraşütü gibi çok çeşitli faaliyetlerin önemli bir merkezi konumundadır. Ağrı Dağı; tarihi, kültürel ve jeolojik öneminin yanı sıra coğrafi konumu nedeniyle biyolojik çeşitlilik açısından da önemli bir merkezdir. Üç ülkeye sınır olmasından dolayı Doğu Anadolu Bölgesi’nin stratejik bir bölgesinde bulunan Ağrı Dağı, bitki çeşitliliği bakımından önemli bir alan niteliği taşımaktadır. Taşıdığı önem nedeniyle Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nce yürütülen milli park çalışmaları kapsamında Ağrı Dağı ile yakın çevresini kaplayan 88 bin 104 hektarlık alan, 2004 yılında Ağrı Dağı Milli Parkı olarak ilan edilmiştir. Genel müdürlüğümüz tanıtım ve bilinçlendirme faaliyetleri kapsamında hazırlanan Ağrı Dağı’nın Florası isimli bu yayın, Ağrı Dağı ve çevresinin floristik zenginliğinin ortaya konulması ve bu zenginliği koruma konusunda kamuoyunun bilinçlendirilmesi maksadıyla hazırlanmıştır. Bu çalışmanın bilim insanlarına, öğrencilere ve koruma konusunda çalışanlara ve tüm kamuoyuna katkı sağlayacaktır” dedi.
Kitap tanıtımına Iğdır Emniyet Müdürü Yüksel Babal, Çevre ve Şehircilik Müdürü Hamdi Görkem de katıldı.