Güncelleme Tarihi:
Hüseyin BOZOK/HATAY, (DHA) - HATAY Tabiatı Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Öğünç, son zamanlarda sosyal medyada 'yarasa kozası', 'yarasa kesesi' ve 'yarasa yuvası' üzerinden insanlara yeni para kazanma yöntemi olarak sunulan videoların gerçeği yansıtmadığını söyledi.
Dernek Başkanı Öğünç, son zamanlarda sosyal medya ve çeşitli internet sitelerinde 'yarasa kozası', 'yarasa kesesi' ve 'yarasa yuvası' adı altında yeni bir dolandırıcılık olayına rastlandığını dile getirdi. İnternette ortaya atılan iddialar nedeniyle başta yarasalar olmak üzere mağara ekosisteminin zarar gördüğünün altını çizen Öğünç, şu bilgileri verdi:
"Yarasalar memeli hayvandır ve tıpkı insanlar gibi yavrularını doğurmaktadır. Yavrular annenin göğüs kısmına tutunarak süt emerler. Anne, gece besin arayışındayken yavruyu mağara ya da tünellerde bırakır. Beslenerek tüneğine dönen anne kendi yavrusunu bulup emzirir. Ülkemizde 41 yarasa türü yayılış göstermektedir ve bu türler genellikle tek yavru doğurmaktadır. Doğan yavrular kılsız olup gözleri kapalıdır. Belli bir büyüklüğe gelinceye kadar süt ile beslenmek zorundadır. Yarasa kozası ya da yarasa kesesi bulma amacıyla mağaralara bilinçsizce girildiğinde ışık ve gürültüye karşı oldukça hassas olan ve olumsuz etkilenen yarasalar yavrusunu bırakarak geri dönüşümsüz mağarayı terk edecek ve yavru da beslenemediği için ölecektir. Dişi yarasalar doğumdan sonra koloni oluşturarak yavrularına bakarlar. Anne sütü olmadan yavruların bir kese ya da koza içinde büyümesi imkansızdır. Bu keseler muhtemelen mağarada yaşayan örümcek türlerine ya da çulhakuşuna aittir. Bazılarının da çamura bulanmış şişme balonlar olduğu Mağaracılık Federasyonu tarafından belirtilmiştir."
41 YARASA TÜRÜ KORUMA ALTINDA
Abdullah Öğünç, Türkiye'de bulunan 41 yarasa türünün hepsinin koruma altında olduğunu sözlerine ekleyerek, "Özellikle yavrulu dişi koloniler ile kış uykusundaki koloniler rahatsız edildiğinde kolonideki bireyler olumsuz etkilenecektir. Özellikle böcekle beslenen yarasalar, zararlı böceklerin mücadelesinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Yarasalara zarar verildiği tespit edildiğinde gerekli makamlar tarafından yasal işlemler uygulanacaktır" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI