Güncelleme Tarihi:
KAHRAMANMARAŞ Orman Bölge Müdürü Alpaslan Altındaş, Hatay Serinyol Orman Fidanlık Müdürlüğü’nde yılda 5,5-6 milyon fidan üretildiğini söyledi.
Serinyol Orman Fidanlık Müdürlüğü’nde gerçekleşen basın toplatısında konuşan Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Alpaslan Altındaş, 1945 yılından bu yana hizmet veren Serinyol Fidanlığında 125 farklı tür fidanın yetiştirildiğini kaydetti.
Altındaş, üretilen fidanları kamu kurum ve kuruluşlarına, belediyelerde ve çeşitli etkinliklerde kullandıklarını belirterek, “Bu sene ormancılık faaliyetleri ile ilgili ikinci buluşmamız. Bir tanesini biliyorsunuz Mayıs ayında yapmıştık orman yangınları ile ilgili. Bu seferde orman yangınlarının tam tersi olarak yanan alanların yeşillendirilmesi, ağaçlandırılmasına yönelik yaptığımız çalışmalar ile ilgili bilgi vereceğiz. Yanan alanları biz ağaçlandırıyoruz. Diktiğimiz fidanların da orman müdürlükleri bulunmakta Türkiye genelinde 28 tane. Bu fidanlıklarda yürütmekteyiz. Türkiye genelinde bulunan fidanlıklardan bir tanesi de şuan bulunduğumu fidanlığımız Serinyol Orman Fidanlığımız. Serinyol Orman Fidanlığımız çok eski bir fidanlığımızdır. Kuruluşu 1945 yılına dayanır. 1945 yılından bu yana fidan üretmekteyiz. Her sene periyodik olarak fidan üretimine devam etmekteyiz. 2016 fidan üretim programımız 5,5-6 milyon civarında her sene bu civarda buna yakın sayıda 5-6 milyon arasında fidan üretmekteyiz. Ürettiğimiz bu fidanları bazı etkinliklerimizde kullanıyoruz. Bazen vatandaşlarımıza ücretsiz olarak dağıtıyoruz. Ağaçlandırma sahalarımızda, toprak muhafaza çalışmalarında, erozyon kontrol sahalarımızda kullanarak yanan alanları, bozuk alanları ve erozyona maruz kalan alanlara fidan dikiyoruz, yeşillendiriyoruz, ağaçlandırıyoruz. Burada ürettiğimiz fidanları da resmi kurumları, kamu kurum ve kuruluşlarına, isteyen belediyelere ücretsiz olarak bila ücret olarak dağıtmaktayız. Bunun dışında fidanlığımızda tür bazında da 125 farklı türde ağaç fidanı üretiyoruz. İğneli, yapraklı, süs bitkisi olarak adlandırırsak toplamda 125 farklı türde biz burada üretim yapıyoruz” dedi.
İŞKUR İLE ORTAK ÇALIŞILIYOR
İşkur tarafından Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında işçileri de çalıştırdıklarını anlatan Altındaş, 2016 yılında 300 ile 350 işçinin çalıştığını sözlerine ekledi.
YIL BOYUNCA 270 HEKTAR ALAN TAHRİP OLDU
2016 yılında toplam 270 hektar ormanlık alanın tahrip olduğunu ve tahrip olan alanların yerine yeni fidanların dikildiğini söyleyen Altındaş, “Bu sene bölge müdürlüğümüze şuana kadar yanan 270 hektar civarında. Her gün artıyor o yüzden yaklaşık rakam söylüyorum. Biz bu 270 hektar alanın tamamında yılı içerisinde toprak çalışmalarını yapıyoruz. Arazi hazırlığını yaptıktan sonra fidanlığımızda ürettiğimiz fidanlarla ağaçlandırmasını yapıyoruz" dedi.
Ramazan ÇELİK/HATAY, (DHA)
FOTOĞRAFLI