Güncelleme Tarihi:
HATAY Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Hatay'ın gündemini günlerdir meşgul eden Asi Nehri'ndeki sorunu çözeceklerini söyledi.
Başkan Savaş açıklamasında bir doktor olarak Asi Nehri'nin bu halinden hoşnut olmadığını aktararak, "Son günlerde yerel basın ve kamuoyunda Asi Nehri ile ilgili çıkan haberler üzerine kamuoyunu doğru bilgilendirerek, yapılan ve yapılacak çalışmalar ile ilgili açıklama yapma gereği duyulmuştur. Bu açıklamayı yapmaktaki amacımız, mevzubahis konunun siyasi bir rant oluşturacak gündem olarak kullanılmasına fırsat vermemek, ayrıca çıktığımız halka hizmet yolunda toplumun ortak menfaatleri doğrultusunda kimseyi karşımıza almak gibi bir düşüncemizin olmadığının bilinmesi içindir. Tıp Fakültesi mezunu olarak diplomayı aldığım zaman insan hayatına mutlak suretle saygı göstereceğime dair namus ve şerefi üzerine yemin etmiş bir doktor, bu görevimden önce olduğu gibi her zaman yüz yüze baktığım ve bu görevimden sonra da sade vatandaş olarak hemşehrilerimle birlikte yaşayacağım bu şehrimizin gözbebeği olan Asi Nehri'nin bu durumda olmasından benim de hoşnut olmadığımın öncelikle bilinmesini istiyorum" dedi.
SORUN ÇÖZÜLENE KADAR ÇALIŞACAĞIZ
Asi Nehri sorunu çözülene kadar tüm güç ve kuvvetiyle çalışmaya devam edeceğini söyleyen Başkan Savaş, şöyle dedi:
"Bu şehrin yetkili idarecilerinden biri olarak benim şikayet hakkım olmadığını ve yılların kanayan yarası olarak kangrenleşen müzmin bu sorunun çözümü konusunda gerekli çalışmalar yaptığımız gibi çözülene kadar da yapmamız gerektiğinin bilincindeyim. Bu yüzden de kıymetli hemşehrilerimin kamuoyunda dolaşan dedikodulara değil, tarafımızdan yapılacak doğru bilgilendirmeye ihtiyacı olduğuna inanıyorum. Toplam uzunluğu 386 kilometre olan 40 kilometresi Lübnan, 22 kilometresi Türkiye Suriye sınırı, 236 kilometresi Suriye içinde akan Asi Nehri, Lübnan Bekaa Vadisi'nin doğu kısmından doğarak Suriye'den geçip Türkiye topraklarında Antakya ve Samandağ'a kadar olan 88 kilometre uzunluğu geçerek Akdeniz'e dökülmektedir. İşte burada Asi Nehri ile ilgili bilinmesi gereken en önemli husus şudur ki Asi Nehri'nin 236 kilometrelik kısmında Suriye'den Türkiye topraklarına girdiğinde biyolojik ve kimyasal kirlilik yönünden en yüksek değerlerden biri olarak görülen 4. derecede yer almaktadır. Bu durum, Asi Nehri, Türkiye topraklarına yani Hatay'a girdiğinde içinde canlı varlıkların yaşayamayacağı bir kirlilik oranına tekabül etmektedir. 4. derece kirlilikle şu anki görüntü kirliliğinin giderilememesinde, yılların birikimi olan ve bizlerden de kaynaklanan kanalizasyon atıklarının Asi Nehri'ne dökülmesi ile biz Hataylıların da katkısı olduğunun bilinmesi gerekmektedir."
Ramazan ÇELİK/HATAY, (DHA)
FOTOĞRAFLI