Suzan Şahin: Narenciye için tesis şart

Güncelleme Tarihi:

Suzan Şahin: Narenciye için tesis şart
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2018 13:33

Suzan Şahin: Narenciye için tesis şart

Haberin Devamı

Ufuk AKTUĞ/İSKENDERUN(Hatay),(DHA)-CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, 2018 verilerine göre 703.729 ton üretimle ülke turunçgiller üretiminin yüzde 21'i Hatay ilinden sağlandığını ancak soğuk hava deposu ve entegre tesis olmamasının ülke ekonomisi açısından büyük bir eksiklik olduğunu ifade etti.

Milletvekili Suzan Şahin, Hatay’ın ülke turunçgiller üretimi noktasındaki önemini belirterek, "Bölgede hala bir soğuk hava deposu ve entegre tesis yok. Meyve üreticisine yönelik soğuk hava deposu ve meyve şoklama- paketlemesi de yapabilecek entegre bir tesisin hayata geçirilebilmesi bölge üreticisinin talebi. Bu konuya dikkat çekmek için TBMM’sine Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması üzere yazılı soru önergesi verdim" dedi.

Hatay’ın tarım sektöründeki GSYİH’daki payının yüzde 16, istihdamdaki payının ise yüzde 29 olduğunu belirten Şahin, Türkiye tarım alanlarının yüzde 1.03’ünün Hatay’da olup, ÇKS’ye kayıtlı çiftçi sayısının ise 21 bin 463 olduğunu belirten açıklamasında şunları söyledi:
"Hatay, Türkiye’deki pazı, maydanoz, dereotu ve mandarin üretiminde ilk sırada yer almakta. 2018 verilerine göre 703.729 ton üretimle ülke turunçgiller üretiminin yüzde 21’i Hatay ilinden sağlanmaktadır. Ancak soğuk hava deposu ve entegre tesis olmamasının ülke ekonomisi açısından büyük bir eksiklik."
TARIM BAKANINA NEDEN SORUSU
Suzan Şahin’in, Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması üzere TBMM’ye sunduğu yazılı soru önergesinde neden tesis yok, neden soğuk hava deposu yok sorularının yer aldığı önerge şöyle:
"Ülke narenciye üretiminin 1/5’ini tek başına gerçekleştiren Hatay ilinde neden soğuk hava deposu ve meyve entegre tesisi yoktur? Ülkemizde narenciye ürünleri işleme sanayi toplam üretimin yüzde 10’unu kullanmakta iken bu oranın artırılması için entegre tesis gibi çalışmalar neden yapılmamaktadır? Meyve üreticisi ve ülke ekonomisine olumlu faydaları nedeniyle, Hatay ilinde soğuk hava deposu ile meyve şoklama-paketlemesi de yapabilecek bir entegre tesisin hayata geçirilebilmesi planlanmakta mıdır? Planlanmakta ise projeleriniz nelerdir, bütçeleri ne kadardır, hedef kitlesi kimlerdir, ne zaman faaliyete geçmesi planlanmaktadır? Narenciye üreticisinin ürününü değerlendirmekte yaşadığı güçlükleri giderme adına, narenciyenin standardizasyonu, paketleme, konserveleme, meyve suyu ve konsantresi gibi işleme oranının artırılması noktasında bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz? Narenciye üreticisinin sorunlarından biri olan talebin az olması konusunda iç piyasada ve dış pazalarda talebi artırmaya dönük, kamu kaynakları kullanılarak tanıtım ve reklam çalışmaları yapmayı düşünüyor musunuz? Narenciye üretiminin geliştirilmesi ve narenciye üreticilerinin ihtiyaç ve taleplerini karşılamak konusunda bakanlığınızca geliştirilen ileriye yönelik projeler bulunmakta mıdır? Bulunmakta ise bu projeler nelerdir, bütçeleri ne kadardır ve hedef kitlesi kimlerdir?"

FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!