Güncelleme Tarihi:
HATAY (AA) - İSMİHAN ÖZGÜVEN - Tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra demir çelikten yaş meyve ve sebze üretimine kadar bir çok alanda adından söz ettiren "Hoşgörü Kenti" Hatay, geçen yıl gerçekleştirdiği 2 milyar doların üzerindeki ihracatla 81 il içerisinde 11'inci sırada yer aldı.
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte 900'e yakın ihracatçı firma bulunduğunu söyledi.
İhracatçı firma sayısında Türkiye'de Hatay'ın 13'üncü sırada yer aldığını ifade eden Çinçin, kentin 357 ithalatçısıyla 16'ncı, 3 milyar 937 milyon dolar ithalatıyla 7'nci sırada bulunduğunu kaydetti.
Çinçin, kentten geçen yıl 145 ülkeye ihracat yapıldığını, 87 ülkeden de ithalat gerçekleştirildiğini söyledi.
Hatay'ın, geçen yıl gerçekleştirdiği 2 milyar doların üzerindeki ihracatla 81 il içerisinde 11'inci sırada yer aldığını kaydeden Çinçin, kentte geçen yıl sonu itibariyle sanayi sicil belgesi almış toplam 925 işletme bulunduğunu belirtti.
Hatay'ın iller arasında en fazla enerji sarfiyatı yapan 6'ncı il olduğunu vurgulayan Çinçin, kentte Antakya, İskenderun, Payas Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) bulunduğunu, İskenderun ve Erzin ilçelerinde OSB yapım çalışmalarının devam ettiğini, faaliyet gösteren mevcut sanayi bölgelerinde 132 firmanın üretim yaptığını ve 8 bin 801 kişinin çalıştığını söyledi.
Hatay'dan demir çelik başta olmak üzere yaş sebze ve meyveyle tarımsal ürünlerin ihracatının gerçekleştirildiğini ifade eden Çinçin, şunları söyledi:
"Irak, Rusya, Suudi Arabistan başta olmak üzere Avrupa Birliği ülkelerine ihracat yapan Hatay'daki firmalar son zamanlarda Afrika pazarını zorluyor. Türkiye genelinde de bu pazarlara yönelme var. Sadece ihracat değil, orada kalıcı tesis kurma anlamında da yatırım yapılıyor. Hemen her ürünün gönderildiği Afrika'ya Hataylı firmalar inşaat yan sanayi tesisleri kurarak oradaki pazarı her geçen gün genişletiyor."
- Bavul ticareti bitti
İhracatta bölge ülkelerdeki olaylar nedeniyle biraz olsun gerileme yaşandığının altını çizen Çinçin, sözlerini şöyle tamamladı:
"Suriye'deki iç savaş Hatay'ın hem sosyal dokusuna hem ticaretine hem de moraline olumsuz etki yaptı. Antakya Çarşısı ciddi anlamda bavul ticaretinin yapıldığı, günde milyon dolara yakın cironun gerçekleştiği, nakit paranın döndüğü bir piyasaydı. Olaylar nedeniyle bu yüzde 100 bitmiş durumda. Ortadoğu'ya ulaşma konusunda sıkıntılı günler yaşıyoruz. Gemi taşımacılığıyla krizi aşmaya çalışıyoruz. Suriye topraklarını baypas yapıp Mısır üzerinden ro-ro taşımacılığı yapılıyor. Hataylıların da sahip olduğu 55 ortaklı bir şirket kuruldu. Bu sayede Ortadoğu pazarına ulaşıyoruz. 2012 yılında başta ro-ro gemileriyle yapılan taşımacılıkta tır başına uygulanan bin dolarlık devlet desteği, geçen yıl 500 dolara düşürülmüş ve 14 Ağustos 2013 tarihinde tamamen kaldırılmıştır. Bu teşvikin kaldırılması nakliyecilerimizi daha da sıkıntıya soktu. Bu teşvik yeniden başlatılmalı."