Hatay'da nar ekşisi zamanı

Güncelleme Tarihi:

Hatayda nar ekşisi zamanı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 2016 11:48

Hatay'da nar ekşisi zamanı

Haberin Devamı

Ramazan ÇELİK/ HATAY, (DHA)-HATAY'ın eşsiz lezzetlerinden olan nar ekşisi sezonu açıldı. Hatay ve ilçelerinde vatandaş tarafından gerek ticari amaçlı gerekse evlerinde kullanılmak üzere yapılan nar ekşisi kilosu 25 liradan alıcı buluyor.
Nar ekşisi yemeklere kattığı eşsiz lezzet olmanın yanı sıra şifa deposu olmasıyla da Hatay halkı tarafından çokça tüketiliyor. Özellikle Kırıkhan, Hassa, Yayladağı, Altınözü başta olmak üzere özellikle yaylalarda yetişen dalında çatlayan narlar nar ekşisi yapılarak değerlendiriliyor. Hataylılar, nar ekşisinin bir kısmını evlerinde sofralarda kullanmak üzere saklarken, kalan kısmını ise satarak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Yapımı son derece zahmetli olan 15 kilo nardan çıkartılan 1 kilo nar ekşisi ise kilosu 25 liradan satılıyor. Nar üreticilerinden Ali Çelik, nar ekşisi yapımının çok zahmetli olduğunu belirterek şöyle dedi:
"Narlar ortadan kesilerek ikiye ayrılır. Yaş kesilmiş ağaç sopalarla, kesilen bu yarım narların kabuk kısmına vurularak taneleri ayrılır. Taneler daha sonra temiz bir çuvalının içine konarak, sert ve temiz bir zemin üzerinde, çiğnenip suyu sıkılır. Sıkılan nar suyu 3 saat kaynatılır. Kaynatılma sırasında, üzerinde oluşan köpük süzek yardımıyla alınarak dışarıya atılır. Narın suyu iyice kaynadıktan sonra rengi koyu siyah olup, yeterli kıvama gelince ateşten indirilir ve soğutma işlemi ile şişelenme yapıldıktan sonra işlem tamamlanır."
HATAY'DA ÜRETİLEN NAR EKŞİSİ ORGANİK VE KATKISIZ
Hatay'ın nar ekşisinin en önemli özelliği doğal olması hiçbir katkı maddesinin bulunmaması. Tüm bunlar nar ekşisini son derece lezzetli hale getiriyor ve şifa kaynağı olarak da tüketiliyor. Nar ekşisinin astım ve şeker hastalığına iyi geldiği biliniyor. Ayrıca, nar kabuğu da boya sanayi ile kozmetik sanayinde kullanılıyor.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!