Hatay'da 6 yeni kelebek türü gözlendi

Güncelleme Tarihi:

Hatayda 6 yeni kelebek türü gözlendi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2014 11:42

- İklim özellikleri ve zengin bitki örtüsüyle kelebek popülasyonu açısından önemli konumda bulunan Hatay'da, bu yıl 6 yeni tür daha listeye eklendi - "Anadolu ateş", "alevli ateş", "güzel zıpzıp", "çokgözlü gümüş mavi", "mor meşe" ve "ağaç karameleği" kelebekleriyle kentte gözlenen tür sayısı 161'e ulaştı

Haberin Devamı

HATAY (AA) - İSMİHAN ÖZGÜVEN - Endemik bitki çeşitliliği ve iklim özelliğiyle doğal zenginlikleri bünyesinde barındıran Hatay'da, 6 yeni kelebek türü daha gözlenerek kayıt altına alındı.

Subaşı Kuş ve Kelebek Gözlem Derneği Başkanı Ali Atahan, AA muhabirine, kentte kuş türlerinin yanı sıra kelebek çeşitliliğini de ortaya koymak adına yaz döneminde sürekli gözlem yaptıklarını söyledi.

Gözlemin zor ve zahmetli olduğunu, bazen bir kelebeği fotoğraflamak için saatlerce beklediklerini ifade eden Atahan, sabırla yürüttükleri çalışma neticesinde Hatay'daki kelebek türü listesine her yıl yenilerini eklediklerini kaydetti.

Atahan, geçen yıl, Türkiye'de daha önce hiç rastlanmayan, anavatanı Afrika olan Ürdün, İsrail ve Lübnan'da da görülebilen Afrika mücevher kelebeğini (Azanus Jesous) ilk kez gözlediklerini vurguladı.

Haberin Devamı

Dernek üyeleriyle yürüttükleri gözlem ve araştırmada, Hatay’da daha önce hiç görülmemiş 6 kelebek türünü daha listeye ekleyerek tür sayısını 161'e çıkardıklarını anlatan Atahan, şöyle devam etti:

"Yeni türlerin tamamını Amanos Dağları’nda tespit ettik. Akdeniz ve Karadeniz iklim özelliklerinin yer aldığı, Anadolu’nun habıtat karakterlerini lokal veya yaygın barındıran, biyocoğrafik açıdan ülkemizin en zengin dağlarından Amanos Dağları, kelebeklerin de uğrak yeri. Orta ve kuzey Amanoslar'ın yüksek bozkırında 'Anadolu ateş' kelebeğini (Lycaena asabinus) gözlemledik. Genel dağılımı güneyde Toroslar ile sınırlı olan bu tür, Amanoslar'da ilk kez görüldü. 'Alevli ateş' kelebeğini de (Lycaena ochimus) orta Amanoslar'ın ağaç sınırı seviyesinde belirledik. Bu tür, gelende ülkemizde Toros Dağları ve daha kuzeyinde kalan coğrafyada uçuyor. 'Güzel zıpzıp' (Pyrgus cinarae) ise Amanos Dağları'nın Hassa sınırları yamaçlarında tespit edildi. 'Çokgözlü gümüş mavi' de (Polyommatus loewii) Hassa civarında görüldü. 'Mor meşe' kelebeğini (Favonius quercus), Amanoslar'ın en zengin bölgesi Kızıldağ'da belirledik. 'Ağaç karameleği' (Hipparchia statilinus) ise Kızıldağ'da saptandı."

Atahan, ülke genelinde 400'e yakın kelebek türü bulunduğunu, Hatay'ın 161 türle zengin iller arasında yer aldığını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!