Güncelleme Tarihi:
HATAY (AA) - Hatay Valisi Ercan Topaca, geçtiğimiz yıl emniyet ve jandarmanın sorumluluk bölgesinde 36 bin 704 asayiş olayı meydana geldiğini ve bunların 25 bin 657'sinin aydınlatıldığını belirtti.
Topaca, Antakya'da bir otelde düzenlenen toplantıda, 2014 yılı güvenlik hizmetlerini değerlendirdi.
Hatay'da 2014 yılının hareketli olmakla birlikte ildeki asayiş olaylarının kontrol altına alındığını ve sükunetin hakim olduğunu görmenin memnuniyetini yaşadıklarını ifade eden Topaca, şöyle devam etti:
"Geçtiğimiz yıl emniyet ve jandarmanın sorumluluk bölgesinde 36 bin 704 asayiş olayı meydana geldi ve 25 bin 657'si aydınlatıldı. 2013 yılıyla karşılaştırdığımızda olay sayısında yaklaşık 8 bin civarında bir artış var. Aydınlatma oranında da 2014 yılında yüzde 69,9, 2013'te ise bu oran yüzde 75,6. Terör olaylarında 2014 yılında toplam 70 olayla karşılaşmışız. Bu kapsamda 179 kişi gözaltına alınmış ve adli mercilere çıkarılmış ve yargılama neticesinde 17 kişi tutuklanmıştır. Yargılama süreci halen devam etmekte. İlimizin konumu itibariyle güney komşumuzdaki iç savaş dolayısıyla terör olayları çok hassasiyetle takip ettiğimiz hususlardır. Son gelişmeler çerçevesinde özellikle Fransa'daki saldırılar, İstanbul'daki saldırılar sonrasında bu tedbirleri almakta ne kadar doğru yaptığımızın da bir anlamda testini yapmış olduk. Bütün dünyanın sıkıntı çektiği, zorlandığı bir husustur. Bizim ülkemizde de zaman zaman bu tür terör olayları oluyor. Hatay ili de bu anlamda çok büyük acılar yaşamış bir kenttir. Biz de bu acıları tekrar yaşamamak için mesaimizin önemli bir kısmını terör olaylarını önleyici çalışmalara ayırmak durumunda kalıyoruz, çok hassa bir çalışma yürütüyoruz. Bizi ve halkımızı üzecek, can kayıplarına yol açacak bir terör olayıyla karşılaşmamayı temenni ediyorum."
-Hatay'daki Suriyeliler
Hatay'da 5 kampta 14 bin 966, kamp dışında da 229 bin 617 Suriyeli'nin olduğunu ifade eden Topaca, şunları söyledi:
"Kentte kamplarda ve dışarıda 245 bin civarında Suriyeli Hatay'da ikamet etmekte, bunların karıştığı asayiş olayı sayısı bin 430 civarında, Türk vatandaşlarının karıştığı olay sayısı ise 36 bin 704. Bu kapsamda 28 Suriyeli tutuklanmış. Suriye plakalı araçlarla ilgili olarak da etkili bir çalışma yapıyoruz, onların da kurallara uyması konusunda sıfır toleransla yaklaşıyoruz. Bunlardan da çok sayıda trafikten men ettiğimiz, cezalar kestiğimiz araçlar var. Onların burada ikamet etmesinin de getirdiği sorunları da kent olarak yaşıyoruz. Ancak, bu kişilerin ülkemize kabulü bir savaş sebebiyle yapılmakta. Ülkemizin uyguladığı politika, bunları can güvenliklerini sağlamak ve Türkiye'de kaldıkları sürece insan onuruna yakışır bir şekilde hayatlarını devam ettirecek tedbirleri almak şeklinde. Bu kadar geniş bir nüfus, neredeyse nüfusumuzun 5'te biri misafir olunca bazı sorunlarla da karşılaşmıyor değiliz. Vatandaşlarımızın rahat olmasını istiyoruz. Herhangi bir şekilde suç işlemiş Suriyeli varsa hiç toleransımız olmadığını ifade etmek istiyoruz. Onlarda yargı önüne çıkarılıyor, haklarında yasal işlem yapılıyor.
Hatay halkının gerçekten inanılmaz hoşgörü ve anlayış gösterdiğini belirten Topaca, herkesin kapılarını kapattığı, bu olaya sırtını döndüğü bir ortamda ülke olarak Suriyelilere zor durumda sahip çıkıldığını ve misafir edildiğini, Türk milletine de bunun yakıştığını kaydetti.
-Akaryakıt kaçakçılığı
Hatay'da kamu düzenini, asayişi bozan, bazı terör olaylarının finansmanında da kullanıldığını düşündükleri akaryakıt kaçakçılığı konusunda da önemli çalışmalar yapıldığını belirten Topaca, bu konudaki çalışmaların geçmişinin 2012 yılına kadar dayandığını kaydetti.
Akaryakıt kaçakçılığının da üzerinde hassasiyetle durduklarının altını çizen Topaca, "Hatay'da 2014 yılında ele geçirilen 10 milyon 962 bin 118 litre motorin 180 litre de benzin ele geçirildi. 2013 yılında 7 milyon 789 bin 717 litre motorin ele geçirilmiş. Son 5 yılda ele geçirilen motorin miktarı yaklaşık 22 milyon litrenin üzerindedir. Bu hususta, akaryakıt kaçakçılığı dolayısıyla ülkemiz dolaylı şekilde terörü destekleyen unsurlara bir destek oluyormuş gibi hava da oluşturulmaya çalışılmıştı. Aslında bu olay bu bölgede çok eskilere dayanan sosyal bir olgu gibi günümüze kadar gelmiş. Özellikle 2011 yılından sonra akaryakıt kaçakçılığının bu bölgede devletimiz açısından da çok büyük maddi kayıplara yol açacak boyutlara ulaştığını görüyoruz. Bu yasa dışı faaliyeti engellemek devletimizin en temel fonksiyonu, görevidir. Biz de bu konuda aldığımız tedbirlerle operasyonları, çalışmaları planladık ve rakamlara şuan itibariyle çok cüzi miktarlara düştü. Bu faaliyet o köylerde sona erdi. Bu işi yapanlar çabuk pes edecek insanlar değiller. Başka ilçelerden ya da noktalardan bunu yapmak istiyorlar. Biz bu tür faaliyetlere asla izin vermeyeceğiz. Yasaların en hızlı şekilde işleterek, güvenlik görevlilerimizi iyi bir şekilde koordine ederek ülkemizi maddi anlamda kayıplara neden olan, kamu düzenini bozan bu faaliyetlere aslan izin vermeyeceğiz" diye konuştu.
-Tütün ve alkollü içki kaçakçılığı-
Hatay'da 2014 yılında 4 milyon 806 bin 346 paket sigara yakalandığını belirten Topaca, bunun da önemli bir vergi kaçağı olduğunu kaydetti.
Bir önceki yıl 5 milyon 235 bin 167 paket sigara ele geçirildiğini, 2014'de biraz düşüş olduğunu ifade eden Topaca, akaryakıt konusunda ciddi tedbir alınınca onu yapamayanların sigara, çay, içki kaçakçılığına yönelmeye çalıştığını söyledi.
Topaca, geçen yıl 39 bin 698 şişe içkinin ele geçirildiğini belirtti.
Uyuşturucu kapsamında da 2014 yılında 656 kilogram esrar, 116 kilogram eroin, 630 bin 385 kök Hint keneviri ve 546 bin 153 sentetik hap ile 213 gram bonzai maddesinin ele geçirildiğini vurgulayan Topaca, bunların bir kısmının Hatay'dan transit olarak geçirilmek istenen malzemeler olduğunu kaydetti.
Topaca, kentte geçen yıl yaklaşık 46 ton çay, 618 ton şeker ve 5 bin 791 cep telefonunun ele geçirildiğini belirtti.
Canlı hayvan kaçakçılığının da çok fazla yapıldığını ifade eden Topaca, 2013'de 287, 2014'de ise bin 444 büyükbaş, 2013'de 2 bin 911, geçen yıl ise 3 bin 412 küçükbaş hayvanın yakalandığını söyledi.
-Araç hırsızlığı
Gerek yurtiçi gerekse yurtdışından çalınan araçların Hatay'dan Suriye'ye kaçak yollarla geçirildiği konusunda bir düşüncenin olduğunu vurgulayan Topaca, bu konuda bir değerlendirme yaptıklarını ve 100 arama noktasında yabancı ya da yerli plakalı lüks araçlar üzerinde yoğun bir çalışma yaptıklarını kaydetti.
Topaca, 2014 yılında toplam 291 aracın çalındığını, yakalanan araç sayısının da 215 olduğunu, bunların 107'sinin Hatay, 66'sının diğer iller, 42'sinin de başka ülke plakalı olduğunu söyledi.
- Trafik kazaları
Hatay'da geçtiğimiz yıl 5 bin 816 trafik kazası meydana geldiğini, bunların 60'ının ölümlü, 3 bin 582'sinin yaralamalı, 2 bin 180'inin de maddi hasarlı olduğunu ifade eden Topaca, kazalarda 105 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.
Kazalarda en büyük sebebin yüzde 15,8 oranıyla geçiş önceliğine uymamamın yer aldığını kaydeden Topaca, yüzde 12,9'unun şerit ihlali, yüzde 12,8'inin aşırı hız, hatalı sollama, yakın takip gibi sebeplerden kaynaklandığını söyledi.
Emniyet kemeri konusunda bir uygulamanın olduğunu vurgulayan Topaca, bu konuda denetimleri daha da arttıracaklarını, 2015 yılını Kemer Takma Yılı ilan edilmesini planladıklarını ifade etti.
Topaca, geçen yıl jandarma, emniyet ve sahil güvenliğe 388 bin 943 ihbarın geldiğini, bunların 187 bin 241'inin ihbar niteliği taşıyan, 91 bin 484'nün ise asılsız olduğunu kaydetti.
Toplantıda, Vali Yardımcıları Bilal Bozdemir, Orhan Mardinli ile Emniyet Müdürü Ali Doğan Uludağ, Jandarma Alay Komutanı Jandarma Albay Hasan Koçyiğit de hazır bulundu.