Güncelleme Tarihi:
HATAY Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, günlük 900 ton evsel atığın enerjiye dönüştürülmesini sağlayan proje ile 10 bin konutunun elektrik ihtiyacının karşılanacağını söyledi.
Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilecek proje hakkında bilgi veren Başkan Savaş, "Tesisin aktif hale gelmesiyle şehir ekonomisine katkı sağlanması ve atmosferdeki sera gazı etkisinin de azaltılması hedefleniyor" dedi. Şehirlerin ciddi sorunlarından biri olan kentsel ve evsel atıkların önemli bir maliyet oluşturduğunu vurgulayan Savaş, şöyle devam etti:
"Atıkları enerjiye dönüştüren yeni teknolojiler sayesinde atıklara bağlı oluşan maliyetler artık gelir olarak geri dönebiliyor. Bu konuda önemli bir çözüm sunması beklenen ve Akdeniz Bölgesi'nin en büyük atık enerji dönüşümü projelerinden biri olan enerji üretim tesisi, Hatay'da faaliyete geçmeye hazırlanıyor. Diğer yöntemlere göre hem zararsız olan hem doğaya katkıda bulunan proje ile evsel atıkların çürümesine bağlı olarak ortaya çıkan metan gazı salımı sayesinde enerji üretimi gerçekleştirilecek."
Başkan Savaş, Büyükşehir Belediyesi tarafından 2016 yılının haziran ayında yapımına başlanan ve 2017'nin ocak ayında açılışı planlanan tesiste ilk etapta her biri 1.2 megavatsaat kurulum gücüne sahip 3 adet motor ile elektrik üretileceğini, ayrıca 4 megavat değerinde elektriğin, şehir hatlarına aktarılarak ekonomiye katkı sağlanacağını kaydetti.
2017'DE 2 MİLYON TL GELİR
Tesiste deneme amaçlı ilk elektrik üretiminin gerçekleştirildiğini açıklayan Savaş, şu bilgileri verdi: "Yaklaşık 10 bin konutun elektrik ihtiyacı karşınacak. 2017 yılında ise bu projeden elde edilen gelirin yüzde 14'lük payına tekabül eden 2 milyon TL, Büyükşehir Belediyesi'ne gelir olarak geri dönmüş olacak. Kısa zamanda tesislere ilave edilecek 3 motor ile elde edilen elektrik üretimi 8 buçuk megavata kadar çıkabilecek ve buna bağlı olarak da gelirin iki kat artmış olacak."
Mehmet EZER/HATAY,(DHA)
FOTOĞRAFLI