Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Hatay Şubesi tarafından, Aksa Enerji işbirliğiyle başlatılan 'Fotokapan' projesiyle Hatay'ın Hassa, Kırıkhan ve Reyhanlı ilçeleri arasında kalan bölgede, soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalmış memeli türlerinin bulunması amaçlanıyor.
Proje hakkında bilgi veren TTKD Şube Başkanı Abdullah Öğünç, Hatay bölgesinde yaşadığını düşündükleri Afrika ve Arabistan kökenli memeli türlerini görüntülemek istediklerini söyledi. Yaklaşık 1 haftadır hazırlanan fotokapanların bölgedeki uygun alanlara yerleştirildiğini belirten Öğünç, düzenli aralıklarla kontroller yapılacağını, kapanlara takılan canlıların kamuoyuyla paylaşılacağını kaydetti. Öğünç şu bilgileri verdi:
"Türkiye memeli hayvanları konusunda uzman bilim insanları danışmanlığında gerçekleştirilen çalışmada Hatay Dağ Ceylanı (Gazella gazella) gibi türlerin yanı sıra Çizgili Sırtlan (Hyaena hyaena), Vaşak (Lynx lynx), Karakulak (Caracal caracal), Anadolu parsı (Pantera pardus) gibi ülkemizde nadir bulunan ve koruma altında olan türlerin yaşam alanları ve ekolojileriyle ilgili bilgi edilmesi hedeflenmektedir. Ayrıca bu güne kadar belirlenememiş ve Türkiye için yeni olabilecek bazı memeli türlerinin de belirlenebilmesi ihtimali bulunmaktadır."
İLK GÜNDE YENİ BİR TÜR
Alanında önemli çalışmaları bulunan bir çok bilim adamının projede görev aldığını aktaran Öğünç, 2 ay sürecek çalışmaların ilk gününde yeni bir türün görüntülendiğini bildirdi. 'Kayalık Gerbili' adlı bu türün Hatay'da ilk kez kayıt altına alındığını ifade eden Öğünç, şunları söyledi: "Bu kemirici türü Hatay’dan ilk kez kaydedilmiş olup oldukça önemli bir veridir. Kayalık gerbilinin ilk kaydı 1994 yılında Kilis’ten verilmiştir ve aradan geçen 22 yılda Türkiye’nin başka bir bölgesinden tekrar yakalanamamıştır. Hatta uzmanlar türün Türkiye’de neslinin tükendiğini düşünmekteydiler."
Ramazan ÇELİK/HATAY, (DHA)
RÇ (EŞ) (26.05.2016, FOTOĞRAFLI)