En uzun kumsal, Suriye'nin çöpüyle yok oluyor

Güncelleme Tarihi:

En uzun kumsal, Suriyenin çöpüyle yok oluyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2016 12:01

En uzun kumsal, Suriye'nin çöpüyle yok oluyor

Haberin Devamı

Murat KİBRİTOĞLU- Mehmet EZER/SAMANDAĞ (Hatay), (DHA) - DÜNYANIN en uzun kumsallarından biri olarak kabul edilen 14 kilometrelik Hatay'ın Samandağ İlçesi kumsalı, Suriye'nin denize döktüğü atıklar yüzünden çöplüğe döndü.
Suriye'nin Lazkiye kenti kıyılarından bırakılan atıklar, güçlü akıntılarla sürüklenip Samandağ İlçesi'ndeki kumsala ulaşıyor. Bu çöplere Asi Nehri ve açık denizdeki gemiler tarafından bırakılan atıklar da eklenince, Samandağ kumsalında çöplük görüntüsü ortaya çıkıyor. Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Caretta Caretta ve Chelonia Mydas türü deniz kaplumbağalarının da üreme bölgesi olan kumsal, poşet, pet şişeler ve bebek bezleri, ayakkabı, terlik, otomobil lastiklerinden geçilmiyor. Samandağ Kaymakamlığı, Hatay Büyükşehir Belediyesi ekipleri ve sivil toplum örgütlerinin düzenlediği etkinliklerle temizlenen kumsal, Suriye'nin atıkları gelmeye devam ettiği için kısa zamanda tekrar çöplük görüntüsüne bürünüyor. Caretta Caretta ve Chelonia Mydas türü deniz kaplumbağaları, üreme dönemlerinde yumurta bırakmak için geldikleri kıyıdaki çöpler nedeniyle kumsala çıkmakta dahi zorlanıyor. Anne kaplumbağaların çöpler arasında güçlükle açtığı yuvalarda, yumurtadan çıkan yavrular ise yine atıklar yüzünden denize ulaşamadan telef oluyor. Bazı kaplumbağalar da suyun içindeki saydam poşetleri, önemli besin kaynaklarından biri olan denizanası sanıp yemeğe kalkışınca, boğularak ölüyor.
6 AYDA 437 TON ÇÖP ÇIKTI
Hatay Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı'nın Samandağ sahili ve Asi Nehri'nde 1 Nisan tarihinde başlattığı temizlik çalışmaları kapsamında bugüne kadar 437 ton çöp toplandı. 80 personel, iki kum eleme makinesi ve iki deniz yüzeyi temizleme teknesinin sürdürdüğü çalışmalar, 1 Kasım'a kadar sürecek.
Hatay Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Ahmet Dolğun, sahil ve denizlerden toplanan atık miktarlarının çarpıcı olduğunu söyledi. Dolğun, birçok ülkeden geçerek Samandağ'a dökülen ve bu nedenle deniz ve sahillerimizi doğrudan etkileyen, Asi Nehri kirliliğinin uluslararası bir sorun olduğunu kaydetti.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!