Güncelleme Tarihi:
HATAY yemeklerin vazgeçilmezi olan biber salçası yapımı için çalışmalar başladı.
Nisan ayında tarlalara dikilen biber fideleri büyüyüp ürün vermeye başladı. Özellikle Hatay'ın en sıcak ve sınıra sıfır noktada bulunan Altınözü ile Reyhanlı ilçelerindeki tarım alanlarında yetişen kırmızı biberleri bugünlerde tarlaları tamamen kırmızıya bürümüş durumda. Altınözü'ne bağlı Bohşin, Apaydın ve Hacıpaşa mahallelerindeki tarlalarda bugünlerde hummalı bir çalışma var. Baştan sona kırmızıya dönen tarlalardaki biberler çiftçiler tarafından toplanmaya başladı. Önce kovalara doldurulan biberler ardından kasalara yerleştirilip salça haline gelecekleri evlere götürülüyor.
ÖNCE YIKANIYOR, SONRA İŞLEM BAŞLIYOR
Traktör römorklarına kasalarla yüklenen biberler, ya salça fabrikalarının yada salçaya dönüştürülecekleri evlerin yolunu tutuyor. Evlerde kadınlar tarafından teslim alınan salçalık biberler, önce yıkanıyor, ardından da kıyma makinelerinde kıyılması için küçük parçalara bölünüyor. Kadınlar biberin acısından ellerini korumak için mutlaka eldiven kullanıyor. Küçük parçalara ayrılan biberler bir gün boyunca suyunu salmaları için bekletiliyor. Bir günlük beklemenin ardından parçalara ayrılmış olan biberler kıyma makinelerine konulup iyice eziliyor. Salça haline gelen biberler son olarak zeytinyağı ve hafif tuzla buluşup güneşlendikten sonra Hatay'ın yemeklerine lezzet katan biber salçası haline geliyor.
Ramazan ÇELİK/HATAY, (DHA)
FOTOĞRAFLI