Güncelleme Tarihi:
Hatay'da yaydığı kötü koku nedeniyle şehir merkezindeki herkesi rahatsız eden Asi Nehri, yeterli su olmadığı ve içindeki çöplerden dolayı da görüntü kirliliği yaratıyor.
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Asi Nehri'nin sorununu sadece Hatay olarak değil, Akdeniz'e kıyısı olan 42 ülke ve Asi Nehri'nin doğup geçtiği 3 ülkenin birlikte çözmesi gerektiğini söyledi. Asi Nehri'nin Suriye'den Hatay'a girdiğinde biyolojik ve kimyasal kirlilik yönünden 4.derecede olduğunu belirten Savaş, "Asi Nehir yılların kangreni, kanayan yarası, tabi sadece Hatay ve Hataylıları ilgilendiren bir konu değil, doğup geçtiği 3 tane ülkeyi dolaşan ve daha sonra 42 tane ülkenin içinde olduğu Akdeniz havzasına akan önemli bir sorun. Tabi Asi yıllardır evsel, tıbbi ve sanayi atıklarının direkt içine akıtıldığı ve bununla birlikte geçtiği güzergahları kirleten ve nihayetinde de Akdeniz'i büyük oranda kirleten önemli bir değer aslında. Bu değerimiz gün geçtikçe çevre için sorun yaratmaya başladı. Biz bunun için 1.5 yıldır çalışıyoruz, ulusal katılımla bir çalıştay düzenledik, yakında da Avrupa çapında bir çalıştay yapıp bunu Avrupa Birliği'ne mal etmek istiyoruz. Çünkü Asi Nehri kirlendiği zaman 42 ülkeyi kirletmiş oluyor, Akdeniz havzasını kirletmiş oluyor. Hatay sınırları içinden geçen Asi Nehri'ni temiz tutmak istiyoruz, ama şu bir gerçek ki Asi Nehri 4. derecede kimyasal ve biyolojik kirlilikle Suriye'den bize akıp geliyor. Yani son derece kirli bir şekilde Suriye'den Hatay sınırlarına giriyor ve Hatay'dan sonra Samandağ'da Akdeniz'le buluşuyor" dedi.
SORUN OLMAKTAN ÇIKACAK
Asi Nehri'ndeki kirliliğin çözümü için 1.5 yıl içinde tüm çalışmaların tamamlanacağını açıklayan Savaş, şöyle konuştu:
"Bizden çıkacak kirli suların bertaraf edilmesi ve arıtma tesisinden çıkan temiz suyun da Asi Nehri'ne verilmesi amacıyla, Asi Nehri'nin Türkiye'de kirlenen kısmını minimuma indirmek istiyoruz. Bu uzun ve yılların sorunu, bu sorunu bizim hemen büyükşehir olur olmaz çözme şansımız yoktu. Sonuç itibariyle sorunları sadece sorunları Hatay içinde çözmek yetmez, suyun doğup büyüdüğü ve geçtiği bütün güzergahlarda tıbbi, evsel ve sanayi atıklarının Asi'ye dökülmesini önlemek için büyük bir Avrupa projesi gerekmekte, asıl bizim çalıştığımız konu da bundan ibaret."
GAZETECİLERDEN MASKELİ TEPKİ
Öte yandan Asi Nehri'ndeki pis kokudan dolayı rahatsız olan Hatay Gazeteciler Cemiyeti üyesi basın mensupları da ağızlarına maske takarak bir basın açıklaması yaptılar ve nehirdeki sorunun çözülmesi için yetkilileri göreve davet ettiler.
Ramazan ÇELİK/ HATAY, (DHA)
FOTOĞRAFLI-GÖRÜNTÜ