Araştırmacı Yazar Kadir Aslan, Köyünün 150 Yılını Kitap Haline Getirdi

Güncelleme Tarihi:

Araştırmacı Yazar Kadir Aslan, Köyünün 150 Yılını Kitap Haline Getirdi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2015 15:56

ARAŞTIRMACI YAZAR KADİR ASLAN, OSMANİYE'NİN MERKEZ KÖYÜ OLAN KÜLLÜ'NÜN 150 YILLIK GEÇMİŞİNİ FOTOĞRAF, BİLGİ VE BELGELERLE ARŞİVLEYEREK KİTAP HALİNE GETİRDİ.

Araştırmacı yazar Kadir Aslan, Osmaniye’nin merkez köyü olan Küllü’nün 150 yıllık geçmişini fotoğraf, bilgi ve belgelerle kitap haline getirdi.
Amanos dağı eteklerinde Osmaniye’ye 35 kilometre uzaklıkta Hatay ve Gaziantep sınırlarının birleştiği bir noktada bulunan köyünün kitabını hazırlayan Hatay’ın Dörtyol ilçesinde yaşayan Araştırmacı Yazar Kadir Aslan, "Küllü köyünün tarihi çok eskidir. 1500’lü yıllarda haritalarda “Güllü” olarak geçmekte Osmanlı- Rus savaşından sonra Rusların zulmünden kaçarak Anadoluya gelen Ahıska Türkleri Erzurum, Sivas, Malatya üzerinden Osmaniye’ye gelen Ahıskalılar 1900 yılında “Güllü” olarak bilinen köye Osmanlı yönetimi tarafından yerleştirilerek iskan edilerek burada yaşamaya başladılar. Uzun yıllar burada yaşamlarını sürdüren Ahıskalı Türkler, 1918 milli mücadele yıllarında Dörtyol’un millî kahramanı Kara Hasan Paşa ile silah arkadaşları olan çeteleri, Kuvayi Milliyecileri köyde ağırlayarak ev sahipliği yapmışlardır" dedi.
Yazar Aslan, ilk önce Dörtyol’a 1950 yılından itibaren Osmaniye bağlanan köyde yaşayan halk zaman içerisinde karakol, okul, sağlık ocağı olması, ekonomik zorluk nedeniyle yılın dört ayı kadar köyünde kalmakta, sonra Osmaniye ve Dörtyol’a taşınmaktadırlar. Yaptığım araştırmalarda sonucunda Osmaniye’den sadece 2 kaymakamın ziyaret ettiği, hiçbir valinin ziyaret etmediğini yazdığım kitabımda “Merkez Küllü köyünün tarihi, coğrafi, ekonomi, eğitim, idari, kültür ve turizm gibi pek çok konu yazı ve fotoğraflar içermektedir” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!