Güncelleme Tarihi:
Yaşar KAPLAN/YÜKSEKOVA (Hakkari), (DHA)- HAKKARİ’nin Yüksekova İlçesi’nde Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü ile Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) işbirliğinde 'Dış ticaret bilgilendirme' semineri düzenlendi.
Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde, TOBB ve Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği’nin (DAİB) organizasyonu ile Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen ‘Dış Ticaret Semineri’ne Ekonami Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Aytaç Yenal, İhracat Genel Müdürlüğü İhracatı Geliştirme Uzmanı Mustafa Yılmaz, İhracat Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzman Yardımcısı Ömer İlhan, İhracat Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzamanı Harun Koçak, İhracat Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzmanı Yasin Şahin, Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Özdemir, Ziraat Odası Başkanı Adnan Onay, Esnaf ve Sanatkarlar Başkanı İrfan Sarı, Şoförler Odası Başkanı Yavuz Özcan ve ihracatçılar katıldı.
İHRACAT RAKAMI DÜŞTÜ
Açılış konuşmasını yapan Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Özdemir, 2013 yılında Yönetim Kurulu Başkanı seçildiğinde 100‘ün üzerinde ithalat ve ihracat yapan firmanın olduğunu, bu rakamın şimdi 25 olduğunu belirterek, "İçler acısı bir rakam. 2012 yılında Esendere Sınır Kapısında yaptığımız ihracat 355 milyon dolar, 2013 yılında yaptığımız ihracat 286 milyon dolar, 2014 yılında adeta bir rekor kırdık 380 milyon dolar. Malesef 2015 yılının ilk 6 ayında ihracat yapabildik, güvenlik nedeniyle sınır kapısı 6 ay kapalı kaldı. 180 milyon ihracat yapabildik. En acı tablo 2016 yılına ait 23 milyon ihracat yapabilmişiz, Ağustos ayından itibaren 22 milyon dolar bu bizim için çok sıkıntılı ve sancılı bir süreçtir" dedi.
Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Aytaç Yenal da Yüksekova’yı bölge ekonomisi açısından çok kritik bir öneme ve konuma sahip gördüklerini söyledi. Yanal, "Cumuhurbaşkanımızın da müjdelediği gibi yakın gelecekte il statüsü kazanacak. Böylelikle sahip olduğu ekonomik potansiyel daha da artacak. Söz konusu potansiyeli değerlendirmek ve bölge halkının yaşam standarlarını yükseltmek amacıyla kaymakamımız önderliğinde yapılan altyapı ve üst yapı çalışmaları önümüzde ki dönemde Yüksekova’yı bölgenin merkezi haline getirecek. Bununla bereber tarımsal ürünleri, madencilik ürünleri gibi doğal ürünleri ihracata yönlendirmeliyiz. Organize sanayi bölgesi alanında üretimleri gerçekleştirmeliyiz. Sınır ticareti daha çok gelişmeli, bu bahsettiğimiz Yüksekova ekonomisini şüphesiz daha çok canlandıracaktır" diye konuştu.
Bakanlığın bazı destek programları olduğunu da belirten Yenal, "Uluslararası rekabetin geliştirilmesi, fuar katılım destekleri, yurtdışı bilim mağaza pazar araştırması desteği bunlar hep ihracata yönelik destekler benim gözlemim ve aldığım bilgiler doğrultusunda Yüksekova’da bu desteklerden hiç faydalanma olmamış. Türkiye’de pek çok firma bu desteklerle birlikte ihracatını arttırdı" dedi.
FOTOĞRAFLI