Karbonmonoksit zehirlenmelerine dikkat

Güncelleme Tarihi:

Karbonmonoksit zehirlenmelerine dikkat
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2014 09:20

- Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürü Pehlivan: "Karbonmonoksit öldürme potansiyeli olan renksiz, kokusuz, tatsız, bu nedenle fark edilmesi zor bir gazdır. Bu özelliklerinden ötürü sessiz katil adını almıştır"

Haberin Devamı

GÜMÜŞHANE (AA) - Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürü Engin Pehlivan, Karbonmonoksitin öldürme potansiyeli olan renksiz, kokusuz, tatsız, bu nedenle fark edilmesi zor bir gazdır olduğunu söyledi.

Pehlivan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kış aylarında özellikle sobalardan çıkan karbonmonoksit gazıyla çok sayıda insanın zehirlenerek yaşamını kaybettiğini anımsattı.

Karbonmonoksitin öldürme potansiyeli olan renksiz, kokusuz, tatsız, bu nedenle fark edilmesi zor bir gazdır olduğunu belirten Pehlivan, bu özelliklerinden ötürü sessiz katil adını aldığını ifade etti.

Karbonmonoksitin, ısıtma amacıyla kullanılan her tür soba ve ocakta yanma sırasında oluştuğunu dile getiren Pehlivan, "Karbonmonoksit zehirlenmesi sıklıkla kapalı ortamlarda açık ocaklar, bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeniyle meydana gelir. Karbonmonoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa zehirlenmeler ölümle sonuçlanır" dedi.

Haberin Devamı

Pehlivan, karbonmonoksit zehirlenmelerinin önüne geçmek için sobalar kurulurken bazı hususlara dikkat edilmesi gerektiğini kaydederek, şunları söyledi:

"Soba boru ucu, baca deliğine fazla sokulup tıkanmamalıdır. Fazla dirsek ve borudan kaçınılmalı, en fazla iki dirsek kullanılmalıdır. Yatay borular bacaya doğru yüzde 10 eğilimle yükselerek takılmalıdır. Soba borularına çamaşır kurutma aksesuarları asılmamalıdır. Delik boru kullanılmamalı, dirsek ve boru eklem yerleri duman sızdırmamalıdır. Soba yakılırken gaz, benzin gibi maddeler kullanılmamalıdır. Soba duvardan en az 50, en çok 150 santimetre uzağa kurulmalıdır. Sobanın altına yanıcı olmayan bir maddeden, tercihen mermer konulmalıdır. Verimli yanma için sobaların külleri günlük temizlenmelidir. Soba boruları pencere ve duvardan dışarıya çıkarılıp uzatılmamalıdır."

Alçak basınçlı havalarda soba yakılmaması gerektiğine dikkati çeken Pehlivan, "Yakılması zorunlu ise gece yatarken mutlaka tam olarak söndürülmelidir. Sönmekte olan sobaya asla tutuşması güç yakıtlar konulmamalı, yakıt yavaş yavaş ilave edilmeli, yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalıdır. İyi ısınmayan ve alttan yakılan kömür sobalarında karbonmonoksit zehirlenmesi riski artacağından soba tutuşturulurken yakıtın üstten yakılması sağlanmalıdır. Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalıdır. Bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, düzenli olarak temizlenmelidir" diye konuştu.

Haberin Devamı

Pehlivan, kurum olarak şofben, soba ve baca gazı zehirlenmeleri konusunda broşür bastırdıklarını da belirterek, "Vatandaşlarımızı bilinçlendirmek amacıyla basılan broşürlerin dağıtımını yapıyoruz. Vatandaşlarımızın daha iyi bilinçlenmeleri için eğitim toplantıları düzenliyoruz. Mayıs sonuna kadar hem broşür dağıtma hem de eğitim çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Herhangi bir olumsuzluk yaşamamak için vatandaşlarımızdan gerek eğitim çalışmalarında gerekse dağıttığımız broşürlerdeki uyarılara dikkat etmelerini istiyoruz" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!