IHA
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2016 17:12
GÜMÜŞHANE’NİN TORUL İLÇESİNE BAĞLI CEBELİ KÖYÜNDE BULUNAN DÜNYACA ÜNLÜ DAMLATAŞI KARACA MAĞARASINDA YOL GENİŞLETME VE ALTYAPI ÇALIŞMALARI BAŞLATILDI.
Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Cebeli köyünde bulunan dünyaca ünlü damlataşı Karaca Mağarasında yol genişletme ve altyapı çalışmaları başlatıldı.
İl Özel İdaresi tarafından başlatılan çalışmalar kapsamında mağara yakınlarında bulunan tesislerden mağara koruma sınırına kadar olan bölümde yol genişletme çalışması yapılıyor.
Mevcut genişliği 5 metre olan 420 metre uzunluğundaki yolun genişliği dolgu ve yarma yöntemiyle 10 metreye çıkarılacak, yoldaki beton parke sökülerek yerine doğal taş parke döşenecek.
Mağaranın koruma alanına kadar 290 metrelik bölümünde iş makinesiyle yarma yapılarak gerçekleştirilecek çalışma, mağaraya yakın 130 metrelik bölümde ise mağara içindeki oluşumlara zarar vermemek için yolun altına duvar yapılarak dolgu yoluyla gerçekleştirilecek.
Vali Yücel Yavuz, çalışmaları beraberinde Vali Yardımcısı Şenol Turan, İl Genel Meclisi Başkanı Şerif Bayraktar, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, Kültür ve Turizm Müdürü Engin Doğru ve Cebeli köyü muhtarı İsmail Çağlayan ile birlikte çalışmaları inceledi.
İncelemelerinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Vali Yavuz, Karaca Mağarasının Gümüşhane’de doğal zenginlik bakımından ilk sırada yer alan ve turizm bakımından en çok ziyaret edilen mekan olduğunu söyledi.
Mağaranın koruma bandı ve daha önce yapılan yolun yetersizliği nedeniyle ziyaretçilerin belirli bir mesafeyi yürümek zorunda kaldıklarını kaydeden Vali Yavuz, “Özellikle kültür
turizmi için gelen orta ve üst yaş ziyaretçilerimizi birazda yokuş çıkma söz konusu olduğu için oldukça zorluyordu. Mevcut yollarımızı ilgili kurumların izin verdiği ölçüde genişletmek suretiyle çok daha modern bir hale getireceğiz. Sıkıntı yaşayan ziyaretçilerimizin ulaşımını kolaylaştırmak adına bir dizi çalışmalar da yapıyoruz. Yolu genişletme anlamında gerekli izinleri alarak çalışmalara başladık” dedi.
Hem yöresel mimariye hem de tarihi dokuya uygun bir yol düzenleme yapılacağını, ayrıca gelen ziyaretçilerin burada daha çok vakit geçirebilmeleri yöresel ürünlerin tanıtımı ve satışını yapabilecekleri bir çalışmanın da yapıldığını dile getiren Vali Yavuz, çalışmanın yıl içerisinde bitirilmesini planladıklarını söyledi.
Geçtiğimiz yıl Karaca Mağarasını yerli ve yabancı 70 bin turistin ziyaret ettiğini hatırlatan Vali Yavuz, her geçen yıl bu sayının arttığını belirterek, Gümüşhane’de Karaca Mağarasından başlamak suretiyle kültür ve turizm rotası çalışması yapıldığını, izlenecek yol haritasının belirlendiğini söyledi.
Gümüşhane’nin bu yıl ve bundan sonra ki yıllarda turizm ve kültür turizminden istifade etmesi için her türlü altyapı çalışmasını neredeyse tamamlamak üzere olduklarını vurgulayan Vali Yavuz, “Bundan sonra Gümüşhane insanımıza, Gümüşhane halkımıza ve bu manada bilinçlenmeye göre gelişecek bir süreç yaşanacak. Bu yönüyle Karaca bizim her şeyimiz. Karaca mağarasında arkadaşlarımız dokuyu tamamen korumak ve muhafaza etmek şartıyla tesisleşme anlamında güzel çalışmalar yapacaklar. Burada tarifi mümkün olmayan güzellikler var. Seyir anlamında, klimatolojik olarak güzel bir havası var. O yönüyle daha çok turist çeken, gelenlerinde daha hoş vakit geçirebilecekleri ve yöre ekonomisine katkı sağlayabilecekleri şekilde tesislerin oluşturulması için gayret gösteriyoruz. Bu yönüyle bütün arkadaşlarımıza yaptıkları çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum” dedi.
Çalışmalar sırasında herkesin fikrine açık olduklarını, konuyu bilen uzmanlardan proje bazında istifade ettiklerini kaydeden Vali yavuz, yöre insanının da bu konuda katkısını beklediklerini söyledi.
Turizmden yörenin ekonomik anlamda da istifade etmesinin en temel gayeleri olduğunu ifade eden Vali Yavuz, “Bunun için özellikle Torul Cebeli bölgesinde ki köylerimiz ve Gümüşhane’mizde yöresel anlamda üretilen ürünler bunların gelen ziyaretçilere sunulması ve ekonomik anlamda değerlendirilmesi çok önemli. Bunun içinde uygun mekanlar oluşturacağız. Köylerde ki yöresel ve organik olan tartışmasız lezzet harikası olan bizim bölgemizin ürünlerini gelen ziyaretçilerimize hem tattırılması, hem de orijinal paketleme yöntemiyle bedeli karşılığında satış yapılması suretiyle ev ekonomisine katkı sağlanmasını hedefliyoruz. Turizmden bir diğer yönüyle beklentimiz de budur. Yöre ekonomisinin canlanması ve istihdamın arttırılması anlamında çok güzel çalışmalar bunlar” dedi.
Gümüşhane’de kültürel ve doğal varlık anlamında hiçbir sıkıntı bulunmadığını, 405 adet tescilli eser olduğunu, tanıtım konusunda da hiçbir sıkıntı olmadığını vurgulayan Vali Yavuz, “Çok modern tarzda tanıtım materyalleri hazırladık, hazırlıyoruz. Tanıtmayla beraber ortaya çıkabilecek bir konu var ki o da altyapı anlamında konaklama ve yeme içme tesisleri. Konaklama ve yeme içme tesisleri bakımından eksikliklerimiz var bunun için Gümüşhaneli iş adamlarımızın çok güzel çalışmaları var” diye konuştu.