IHA
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2015 11:11
GÜMÜŞHANE DAĞCILIK VE DOĞA SPORLARI KULÜBÜ (GÜDAK) ÜYESİ SPORCULAR MERKEZE BAĞLI ESKİ ADI MEYHAZER OLAN YENİYOL KÖYÜ BÖLGESİNDE DOĞA YÜRÜYÜŞÜ GERÇEKLEŞTİRDİ.
Gümüşhane Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (GÜDAK) üyesi sporcular merkeze bağlı eski adı Meyhazer olan Yeniyol köyü bölgesinde doğa yürüyüşü gerçekleştirdi.
Köy sakinlerinden Avukat Metin
Aslan’ın ev sahipliği ve rehberliğinde gerçekleştirilen yürüyüşe 15 sporcu katılırken, bir günde 4 mevsimi yaşayan sporcular yaklaşık 15 kilometrelik parkuru 5 saatte tamamladı.
Yeniyol köyü Komlar mevkiinde etkili yağmur altında başlayan yürüyüş, Ağaç Kıranı, Hanzarlar, Ortaköy, Golot mevkiinden İl Özel İdaresi tarafından yaptırılan gölete kadar devam etti. Burada bir süre dinlenerek fotoğraf çektiren sporcular daha sonra Kavak tarlasından köyün yaylasına ulaşarak
yemek molası verdi.
Daha sonra Çolçol, Ziyaret ve 2 bin 100 metre rakımlı Allah Allah Kayası zirvesine ulaşan sporcular buradan Mendeklik Boğazı, Müdürün Gözesinden oldukça dik ve ormanlık alandan Tohumoğlu Köprüsüne inerek yürüyüşü sonlandırdı.
YÜRÜYÜŞ 440 YILLIK TARİHİ KÖPRÜDE SON BULDU
Yürüyüşün son noktasında Gümüşhane’de ki 41 adet tarihi köprüden en büyüğü olan 64 metre uzunluğundaki Tohumoğlu Köprüsünde hatıra fotoğrafı çektiren sporcular, Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan ve 1575 tarihinde Ferruh Zad Oğlu Haleb-i tarafından yaptırılan köprüde incelemelerde bulundu.
Karadeniz’den hacca gitmek için yola çıkan ve Gümüşhane’de dinlenmek için mola veren iki arkadaştan biri olan Ferruh Zad Oğlu Haleb-i’nin gece gördüğü bir
rüya üzerine Gümüşhane’de kalmaya karar vererek diğer arkadaşına “Sen git Mekke’ye. Ben gece rüya gördüm. Bana rüyamda benim haccımın Gümüşhane’de olduğu söylenerek bu köprüleri yapmam istendi” demesinin ardından Harşit Çayının üzerine 1575 yılı Ekim ayında yaptırdığı iki köprüden birisi olan Tohumoğlu Köprüsünün ihtişamı karşısında sporcular ecdadı saygıyla andı.
“BİR GÜNDE 4 MEVSİMİ YAŞADIK”
Kulüp Başkanı Mustafa Akbulut, ev sahipliği ve rehberliği için Metin Aslan’a teşekkür ederek, bir günde 4 mevsimi yaşadıkları bir yürüyüş gerçekleştirdiklerini söyledi. Sabah yürüyüşe başladıklarında etkili yağmur yağışı olduğunu, daha sonra yağışın yerini sise bıraktığını, ardından güneşin yüzünü gösterdiğini ve son anlarda yeniden yağmura ve ardından muhteşem bir gökkuşağına şahitlik ettiklerini söyledi.
Engebeli yapısı nedeniyle Gümüşhane’nin her bir noktasının doğa yürüyüşleri ve dağcılık faaliyetleri için muhteşem parkurlar barındırdığını dile getiren Akbulut, son yıllarda Türkiye’nin her yerinde ilgi gören dağcılık sporunun gelişimi ve şehrin özellikle turizm değerlerine katkı sağlamak noktasında çeşitli projeler yürüttüklerini de sözlerine ekledi.