Arıcılığın Önemi ve Sorunları Konferansı

Güncelleme Tarihi:

Arıcılığın Önemi ve Sorunları Konferansı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2014 15:19

- Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz: - "Çin toprak olarak bizden 12 kat büyük olmasına karşın dünyada Çin'den sonra ikinci büyük arıcılık ülkesiyiz"

Haberin Devamı

GÜMÜŞHANE (AA) - Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Gümüşhane Arıcılar Birliğince "Arıcılığın Önemi ve Sorunları" konulu konferans düzenlendi.

Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen konferansa, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Edip Birşen, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, Gümüşhane Arıcılar Birliği Başkanı Niyazi Gül, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü çalışanları ile arıcılar katıldı.

Bahri Yılmaz, yaptığı konuşmada, arıların dünyaya Anadolu'dan dağıldığını, dünya arı gen kaynaklarının yüzde 22'sinin Türkiye'de olduğunu belirtti.

Anadolu'da, Sibirya-Avrupa, Orta Asya ile Akdeniz iklim kuşağının kesiştiğini dile getiren Yılmaz, "Çin toprak olarak bizden 12 kat büyük olmasına karşın dünyada Çin'den sonra ikinci büyük arıcılık ülkesiyiz" dedi.

Haberin Devamı

Devletin arıcılığa büyük ilgi gösterdiğini ve destek verdiğini ifade eden Yılmaz, şunları söyledi:

"Türkiye'de Arıcılar Birliğini kurduktan sonra ülkemizde arıcılık daha derli toplu şekle geldi. 79 ilimizde birliğimiz var, 57 bin kayıtlı profesyonel arıcımız bulunuyor. Ülke genelinde 5.9 milyon aktif kovanımız, 6.5 milyon da etiketli kovanımız var. Dolayısıyla ülke arıcılığımız kayıt altına alınmış, bu arıcılarımız 94 bin ton bal üretmektedir. Kovan başına üretimimiz 17 kilogramdır. Ülkemizde bir kolonide ortalama kovan sayısı 113 olmakla birlikte bu rakam coğrafi yapıya göre değişmektedir. Anadolu, Kafkas, Karadeniz Orman Gülü, Muğla Çam Bölgesi ve Trakya arısı gibi arılarımızın kendine has özellikleri vardır. Anadolu coğrafyasında bu arılar binlerce belki de milyonlarca yıl uyum sağlamış ve varlığını bugüne kadar devam ettirmiştir."

Konferansa konuşmacı olarak katılan Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslı Özkırım, arı hastalıkları ve tedavi yöntemleriyle ilgili bilgi verdi.

Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Birşen ile Gümüşhane Arıcılar Birliği Başkanı Gül, Gümüşhane'deki arıcılık ve sorunları hakkında açıklamada bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!