IHA
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2015 15:36
Giresun’un yetiştirdiği tiyatro sanatçılarından Sema Yazıcıoğlu, 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nde son kez sahne aldı.
Giresun çok önemli bir değerini, kültür-sanat ve spor, basın camiasının yakından tanıdığı tiyatro sanatçısı Sema Yazıcıoğlu son yolculuğuna uğurlandı.
Yazıcıoğlu için ilk tören, Giresun Belediye Şehir Tiyatrosu Vahit Sütlaş Sahnesi’nde yapıldı. Yazıcıoğlu için saygı duruşuyla başlayan programda, Şaban Karakaya, Süleyman Livanelioğlu, Ali Güneygül ve uzun yıllar birlikte dostlukları olan pek çok oyunda aynı sahneyi paylaştıkları Ufuk Kekül birer konuşma yaptılar. Kekül, oldukça duygusal anlar yaşanmasına neden olan konuşmasında, Sema Yazıcıoğlu’yla 1978’li yıllardan başlayarak bazı anılarını anlattıktan sonra, “Yaşamımızın büyük bir evresi birlikte geçti. Tiyatrodan hiç kopmadı. Daha geçtiğimiz günlerde birlikte oynadığımız Hazırol isimli oyunun tekstini bulduğunu ve oynamamızı önermişti. Olmadı. Sema abiyi ona çok yakışan bir günde, 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nde toprağa veriyoruz. Bu günde hep onu hatırlayacağız. Sanatçıların en büyük beklentisi alkıştır. Sema abimiz yaşamıyla, yaptıklarıyla, duruşuyla alkışların tümünü, en yürekten olanı hake etti. Anısı önünde saygıyla eğiliyor, O’nu birlikte paylaştığımız sahnede alkışlıyorum. Giresun Sema abinin anısına saygının bir ifadesi olarak O’nun ismini yaşatmalı. Buradan Sayın Başkan Kerim Aksu’ya mevcut veya yapılacak olan bir sanat kurumuna adının verilmesini istiyorum” dedi.
İSMİ YAŞATILACAK
Belediye Başkanı Kerim Aksu’da Yazıcıoğlu’nun yaşamını Giresun sevgisi üzerine kurduğunu, belki yaşarken kendisine gereken ilginin gösterilemediğini, 27 Mart Tiyatrolar Günü’nde kendisini, çok sevdiği tiyatro sahnesinden uğurladıklarını belirtti.
Başkan Aksu; “ Sokakbaşı’nda yapacağımız Kültür Merkezi’nde Sema Yazıcıoğlu’nun sanat yaşamına yakışır şekilde bir bölüme ismini vereceğiz. Kendisi Giresun’un sanat, sosyal ve spor yaşamına büyük katkılar sağlamıştır. Sevenlerine, ailesine başsağlığı diliyorum” dedi.
GBŞT Vahit Sütlaş Sahnesi’nde düzenlenen törende Sema Yazıcıoğlu’nun yaşamını anlatan kısa slayt gösterisinden sonra,
Atatürk Meydanı’ndaki Hacı Miktat Camisi’ne getirildi. Sema Yazıcıoğlu burada kılınan namazdan sonra Yeni Mezarlık’ta toprağa verildi.
YAZICIOĞLU’NUN ÖZGEÇMİŞİ
16 Haziran 1941 yılında Giresun Hacı Hüseyin Mahallesinde doğdu. İlkokulu Bulancak, orta okulu sırası ile Bulancak, Samsun, Karasu, Ordu ve Giresun’da tamamlamıştır.
Ortaokulda Vahit Sütlaş ile tanıştıktan sonra 1958 yılında ilk sahne deneyimini yaşamış ve o tarihten sonra tiyatro onun için bir tutkuya dönüşmüştür.
1958-1968 yıllarında Giresun Halk Evi Tiyatrosun’da kesintisiz tiyatro oyunculuğu yapmış ve “Güneşte On Kişi”, “Müfettiş”, “Mezarsız Ölüler”, “Teneke”, “Ocak”, “Hababam Sınıfı” gibi oyunlarda oynamış, bundan sonra 1968 yılında Ankara Drama Tiyatrosun’da profesyonel olarak tiyatro yapmaya başlamış ve yine sırasıyla Ankara Sanat Deneme Sahnesi’nde, Ankara Birlik Tiyatrosun’da, Kardeş Oyuncuları, Drama Tiyatrosu ve Ankara Halk Oyuncuları’nda, “Yeniden Doğarız Ölümlerde”, “Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz”, “Devri Süleyman”, “Evler Evler”, “72. Koğuş” ve “Pir Sultan Abdal” gibi 100’e yakın oyunda sahne almıştır.