Piraziz elması tescillendi

Güncelleme Tarihi:

Piraziz elması tescillendi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2017 15:31

Piraziz elması tescillendi

Haberin Devamı

PİRAZİZ, (Giresun) (DHA)- GİRESUN’un Piraziz ilçesine özgü Piraziz elması Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenerek coğrafi işaret belgesi aldı.

Piraziz elmasının coğrafi işaret tescil belgesi alması nedeniyle Piraziz Kaymakamlığı ve İlçe Ziraat Odası’nca tanıtım toplantısı düzenlendi. Piraziz Kaymakamlığı İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün 2011 yılında başlattığı, ‘Meyvenin Hası Piraziz Elması’ projesi kapsamında ilçe Ziraat Odası Başkanlığı’nın 2013 yılında Türk Patent Enstitüsü’ne coğrafi işaret tescili müracaatı yaptığını anlatan Ziraat Mühendisi Habip Aydın, 4 yıllık inceleme sonunda Piraziz elmasını koruma altına alınmaya uygun bulunarak tescillendiğini söyledi. Piraziz elmasının, Giresun’un tombul fındıktan sonra ikinci, ülkemizin ise 204’üncü coğrafi işaret tescilli ürünü olduğu anlatan Aydın, "İlkbaharın geç donlarından, sis ve soğuklarından etkilenmez, pas ve karaleke gibi önemli elma hastalıkları görülmez, herhangi bir kimyasal mücadeleye gerek duymadan üretilir. Sarı, yeşil ve kırmızı renklerinin üçü bir elma üzerinde görülür. Özellikle diyabet hastaları tarafından aranan bir çeşittir. Piraziz elması 1936-1947 yılları arasında Giresun Limanı’ndan Mısır ve Suriye’ye ihraç edilmiş ülkemizin yerel ender ürünüdür. 1975-1985 yılları arasında da Tokat ve Bursa’da bulunan meyve suyu imalatçılarına pazarlanmıştır” diye konuştu.

Piraziz elmasının üretiminin bölge insanının ihtiyacını karşılaması nedeniyle yeniden üretimi artırmak için çalışmalar başlatıldığını dile getiren Habip Aydın, “2011 yılında 3 üretici 6 dekar alanda üretim yaparken bugün bu sayı 36 dekarda 18 üreticiye çıktı. Kurulan bahçelerde iyi tarımın gerekliliği olan çevre ile dost ve sağlıklı üretim yöntemleri tercih edildi. Gelişen ve değişen tüketici talebi son yıllarda coğrafi işaret tescilli yöresel ürünlere olan ilgiyi artırmıştır. Piraziz elması biyolojik çeşitliliği oluşturan bitki türleri içerisindedir. Biyolojik çeşitliliği oluşturan bitki türleri de tarım, eczacılık, tıp ve sanayi alanında kullanılır. Bu nedenle Piraziz elmasının antidiyabetik etkisinin araştırılması üzerine de çalışma başlatıldı” dedi.

Kaymakam Hamit Genç de, 2011 yılında başlatılan çalışmalar sonucunda coğrafi işaret tescilini almaktan mutlu olduklarını ifade ederek şunları söyledi:

"1,5 yıl önce göreve başladığımda neler yapabilirizi konuştuk ama fazla bir malzeme bulamadık. Ama Piraziz elması vardı. Sonra başladık çalışmaya. Azalan bahçe sayısını artırdık. Endüstriyel bir ürün olarak çalışma yaptık. Bu esnada da yapılan başvurunun sonucu geldi. Piraziz elmasına tescil aldığımız için mutluyuz. Şimdi ilaç sanayinde kullanılabilmesi yönünde çalışmalar yürütüyoruz. Umarız tıp dünyasına da bir katkımız olur” dedi.

Konuşmaların ardından Piraziz elmasının tescillenmesi için yapılan çalışmalarda emeği geçenlere Kaymakam Genç tarafından plaket verildi.

(FOTOĞRAFLI)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!