"Kuşdili" konuşan Kuşköy'ün gözü UNESCO'da

Güncelleme Tarihi:

Kuşdili konuşan Kuşköyün gözü UNESCOda
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2016 11:12

- Giresun'da yaklaşık 400 yıldır kullanılan kuşdilinin UNESCO tarafından "İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası" olarak kayıt altına alınması beklentisi, Kuşköy'de heyecanla karşılandı - İl Kültür ve Turizm Müdürü Güleç:- "Kuşdili büyük ihtimalle Türkiye'nin ilk Acil Koruma Altına Alınması Gereken İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası olarak kayıt altına alınacaktır"- Köy sakinlerinden Köçek: - "Dünyanın her yerinde kuşdilinin tanınmasını istiyoruz. Kendi çocuklarıma da öğrettim. Bu bizim kültürümüz, UNESCO tarafından kayıt altına alınırsa çok seviniriz"

Haberin Devamı

GİRESUN (AA) - GÜLTEKİN YETGİN - Çanakçı ilçesine bağlı Kuşköy'de yaklaşık 400 yıldır kullanılan kuşdilinin UNESCO tarafından "İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası" olarak kayıt altına alınması beklentisi, köy sakinlerinde heyecan yarattı.

İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Hulisi Güleç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kuşdilinin UNESCO tarafından "İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası" olarak kayıt altına alınması için hazırlanan dosyanın Kültür ve Turizm Bakanlığına gönderildiğini bildirdi.

Son tarih olan 31 Mart'a kadar dosyanın UNESCO'ya sunulacağını belirten Güleç, "İnşallah kuşdili 'İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası' olarak kayıt altına alınacak ancak kuşdilinin 'Acil Koruma Altına Alınması Gereken Somut Olmayan Kültürel Miras' özelliği var. Bu da ülkemiz için bir ilk olacak" dedi.

Haberin Devamı

Bugüne kadar Türkiye'den hiçbir "Acil Koruma Altına Alınması Gereken Somut Olmayan Kültürel Miras"ın UNESCO'ya giremediğini anımsatan Güleç, "İnşallah biz bu ilki başaracağız. Yaklaşık iki yıllık süreç içerisinde belli aşamalardan geçecek. İlk üç aşamayı çok rahat geçebileceğimiz bir durum" diye konuştu.

Güleç, dördüncü ve beşinci aşamada ise sürdürebilirlik, yaygınlaştırmaya bakılacağını dile getirerek, "Bunları da geçmek mümkün çünkü halen Kuşköy'de özel eğitici tarafından ilkokul ve ortaokuldaki çocuklarımıza ıslık dili öğretiliyor. Köydeki bütün yetişkinler de bu ıslık dilini hala kullanıyor. Kuşdili büyük ihtimalle Türkiye'nin ilk 'Acil Koruma Altına Alınması Gereken İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası' olarak kayıt altına alınacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

- Köy halkı çok mutlu

Giresun Kuşdilini Yaşatma, Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Şeref Köçek ise UNESCO için çalışmaların başlamasının köy halkını çok mutlu ettiğini belirterek, "Kuşdilinin UNESCO tarafından kayıt altına alınacağına inanıyoruz. Bizim için sevindirici olacaktır, sadece bizim için değil Giresun ve Türkiye için de çok iyi olacaktır" ifadelerini kullandı.

Kuşdilinin yörede uzun yıllardır kullanıldığına işaret eden Köçek, "Bununla ilgili faaliyetler var, kuşdili festivali var, kuşdili belgeseli var. UNESCO tarafından kayıt altına alınmasıyla kültür alanında çok iyi farklılık olacaktır. Kuşdili dolayısıyla köye turist geliyor ama daha fazla gelecektir" dedi.

Haberin Devamı

Köyde kuşdilini kullanan vatandaşlardan Muazzez Köçek ise kuşdili kültürünü yaşatmaya çalıştıklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Atalarımızdan bize geçen bir kültür, bunu kullanarak birbirimizi çay toplamaya, fındık toplamaya çağırıyoruz. Telefonlar daha yeni çıktı, yokken çok yaygın kullanılıyordu. Dünyanın her yerinde kuşdilinin tanınmasını istiyoruz. Kendi çocuklarıma da öğrettim. Bu bizim kültürümüz, UNESCO tarafından kayıt altına alınırsa çok seviniriz, şu anda heyecanlıyız."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!