Görele’de Çepni Paneli

Güncelleme Tarihi:

Görele’de Çepni Paneli
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2015 14:45

GÖRELE'DE HALK BİLİMCİ HAYRETTİN GÜNAY VE TARİHCİ SİNAN EMANET'İN KONUŞMACI OLARAK KATILDIĞI ÇEPNİ PANELİ DÜZENLENDİ

Görele Belediyesi tarafından "Çepni Tarihi ve Çepni Dili" konulu panel düzenlendi.
Sunuculuğunu Uğur Bilgi’nin yaptığı panele konuşmacı olarak katılan Tarihci Sinan Emanet, Halk Bilimci Hayrettin Günay bölgede yaşayan insanların soy kökünü vatandaşlara aktardı. Panelde Çepni Tarihi ve Çepni Dili tanıtım filmi gösterimi sunuldu.
Düzenlenen panelle ilgili konuşma yapan Belediye Başkanı Tolga Erener, “Belediye olarak sosyal ve kültürel anlamda ilçemizin tanıtımı ile ilgili elimizden gelenin en iyisini yapmaya gayret gösteriyoruz. Yöremiz için büyük önem taşıyan Çepniliği panel olarak halkımıza kıymetli eğitimcilerimiz tarafından aktarmaya çalıştık. İleri ki yıllarda bu panelimizi daha da genişletip, sempozyum olarak halkımızın beğenisine sunacağız. Yakın zamanda Görele’nin tarihini de kitaplaştırmayı planlıyoruz” dedi.
Çepni Tarihi hakkında bilgi veren Tarihci Sinan Emanet, Çepnilerin, Oğuzların üç ok koluna bağlı, Gökhan soyundan gelen bir boy olduğunu söyledi.
Çepnilerin, Malazgirt zaferinden sonra yoğun şekilde Anadolu’ya geldiğini, Anadolu’nun bir Türk yurdu haline gelmesinde önemli rol oynadığını belirten Emanet, “Anadolu’nun hemen her bölgesinde yerleşen Çepniler, en kalabalık şekilde Kürtün- Görele- Giresun üçgeninde yerleşmişlerdir. Doğuda Ağasar Deresi’nden batıda Piraziz’e, güneyde Kürtün ve Torul’a kadar olan topraklarda saflıkların kaybetmeden günümüze kadar yaşamlarını sürdürmüşlerdir. İran’ın Horasan Bölgesi’nden 40 bin çadırlık 100 bin Çepni grubu getirilerek, Kürtün-Görele-Giresun üçgenine yerleştirilmişlerdir. Çepniler bu topraklarda hayvancılığın yanında toprağı ekip biçmeye başlamışlar ancak hayvancılığı ve yaylacılığı hiç bırakmamışlardır. Bu bölgedeki yaylacılık bir Çepni geleneği olduğu gibi, 25 Temmuz 2015 günü Sis Dağı’nda yapılacak olan ’Otçu Göçü Şenliği’ de Çepnilerin bir geleneğidir” diye konuştu.
Halk Bilimci Hayrettin Günay ise, Çepni Dili konusunda örnekler verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!