Güncelleme Tarihi:
Hakan KABAHASANOĞLU/GİRESUN, (DHA)- GİRESUN Belediyesi tarafından kentte 'Giresun mutfağı görücüye çıkıyor' adlı yemek yarışması düzenlendi.
Giresun Belediyesi tarafından desteklenen ve 41. Uluslararası Giresun Aksu Festivali programı çerçevesinde “Giresun mutfağı görücüye çıkıyor” isimli yemek yarışması gerçekleştirildi. Etkinliğe Belediye Başkanı Kerim Aksu, Karadeniz Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu (KARAPAFED) Başkanı Rasim Çakıcı, Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Gürgenci ile çok sayıda kişi katıldı.
Yarışma öncesi Debboy’dan Atatürk Meydanına Belediye Bandosu eşliğinde gerçekleştirilen yürüyüşün ardından yapılan törende konuşan Çakıcı, Karadeniz’de batısı, ortası, doğusuyla 18 ilin olduğunu ve her ilinin de coğrafi koşullarına göre beslenmesinin olduğunu söyledi. Çakıcı, “Batıda daha çok tahıl ve et, ortaya gelince biraz et, biraz tahıl ve ot, doğuya gelince tamamen vejetaryen bir mutfağa mahkum edilmiş durumda. Çünkü tahıl ve hububat ekilecek arazi yok. Hayvancılık da çok az. O nedenle dünyanın vejetaryen mutfağının ilk merkezi. Ot üzerine bir mutfağı geniş ve anlamlı bir doğa yok. Birçok endemik otumuz var bu bölgede. Ama maalesef biz bunu tanıtamıyoruz. Hindular otlarını baharatlarını dünyaya satıyorlar, biz otlarımızı tanıtıp satamıyoruz” dedi.
'EN ÜNLÜ YERLERDEN BİRİYİZ'
Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu da Doğu Karadeniz’de etin yaygın olmaması nedeniyle ottan kültür edinildiğini ifade ederek “Vejetaryen mutfak adına Türkiye’de en iyi yerlerin başında Giresun geliyor. Dünyada da en iyi yerlerden biriyiz, çeşitliliğimiz çok fazla. Biz tabi ısırganı, lahana diplesini, kiraz tuzlusunu, kaldirik otunu sadece biz yemeyelim başkaları da yiyebilsen diye bu yarışmayı başlattık. İnşallah bunda başarılı olacağız. İnsanlar günümüzde farklı lezzetleri tatmak için dünyanın farklı yerlerine gidebiliyor. Biz de Giresun’u dünya vejetaryen mutfağının merkezi haline getirmek için elimizden geleni yapıyoruz" diye konuştu.
Konuşmaların ardından alanda yemek yarışmasında ön elemeye geçildi. 60 yöresel yemek ile 20 tatlının yer aldığı yarışmada finale kalan yemek ve tatlılar 12 Mayıs günü tekrar jüri karşısına çıkacak.
FOTOĞRAFLI