Giresun'da Avrupa Birliği 7’inci İnsan Hakları Film Günleri etkinliği

Güncelleme Tarihi:

Giresunda Avrupa Birliği 7’inci İnsan Hakları Film Günleri etkinliği
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2017 16:12

Giresun'da Avrupa Birliği 7’inci İnsan Hakları Film Günleri etkinliği

Haberin Devamı

Hakan KABAHASANOĞLU/GİRESUN, (DHA)- GİRESUN Belediye Başkanı Kerim Aksu, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs kararıyla ilgili “Ortadoğu ülkelerinde sürekli savaş var, savaşı kışkırtanlar var. En son Trump’ın aldığı karar da şiddeti destekleyen bir durum. Aslında dünyada kötü politikacılar var. Bunlar barışın önünde en büyük engel. Şiddetten beslenenleri de reddediyoruz. Bizim ülkemizde de siyasetçiler var. Şiddetten ayrışmadan besleneler” açıklamasını yaptı.

Başkan Aksu, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Birinci Müsteşarı Francois Naucodie ile birlikte yarın başlayacak olan Avrupa Birliği 7’nci İnsan Hakları Film Günleri hakkında açıklamalarda bulundu.

AB’nin Giresun’a verdiği önemi gördüklerini dile getiren Başkan Aksu, “Geçtiğimiz yıl filmlere oldukça ilgi gösterildi. İnsan hakları hepimiz için önemli. Dünyanın her yerinde insan hakları konusunu gündemde tutmalıyız” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs kararıyla ilgili de konuşan Başkan Aksu, Ortadoğu ülkelerinde sürekli savaşın olduğunu ve savaşı kışkırtanların olduğunu belirtti. En son Trump’ın aldığı kararın da şiddeti destekleyen bir durum olduğuna vurgu yapan Başkan Aksu, şunları söyledi:

“Aslında dünyada kötü politikacılar var. Bunlar barışın önünde en büyük engel. Onun için Trump’ın aldığı karar da Kudüs’ün her din açısından kutsal olan bir kentin, bir dine mensup insanların başkenti yapmak gibi savaş kışkırtıcılığı yapılıyor. Barış yanlısı değil. Giresun olarak en sakin, barışın olduğu, şiddetin çok çok az olduğu bir kent olduğu için bu etkinliği burada yapıyoruz. Bu kentten tüm dünyaya barış mesajı vermek için bu etkinleri yapıyoruz. Bunların da etkili olacağını düşünüyoruz. Biz sadece ülkemizde değil tüm dünyada barış istiyoruz. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesine imza atan biri de Türkiye. Bu denildiği gibi aileden, çevreden başlıyor, kent ve ülkeye yayılıyor. Şiddete karşı olmak hepimizin eğitimiyle alakalı. Şiddetten beslenenleri de reddediyoruz. Bizim ülkemizde de siyasetçiler var. Şiddetten ayrışmadan besleneler. Bu dünyada da böyle. Bunun üzerinden prim toplamak için popülist politikalarla dünyayı tehlikeye atan kötü siyasetçiler var. Aslında temeli bu.”

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Birinci Müsteşarı Francois Naucodie da 7’nci İnsan Hakları Film Günleri’nin bu sene Ankara, İstanbul, Kars ve Giresun’da düzenlendiğini ve 40’tan fazla filmin gösterime sunulacağını duyurdu.

Etkinliğin 10 Aralık İnsan Hakları Günü kapsamında yapıldığına değinen Naucodie, bu etkinlik için Giresun’a ikinci kez geldiklerini ifade etti.

Bugünlerde dünya çapında şiddeti çok gördüklerini aktaran Naucodie, şöyle devam etti:

“Farklı şiddet türleri var. İnsan hakları her şeyden önce bizden yani ailemizden başlıyor. Ben bir Türk ile evliyim. 3 hafta önce çok sevdiğim kayınvalidemi son yolculuğuna uğurladım. Bütün insanlar gibi beni de hep kalbiyle severdi. Yani sevgi, saygı ve hoşgörü ile yaşadığımız şiddetli bir dünyada bunları daha iyi yerine getirebiliriz.”

AB’nin bir barış projesi olarak İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra kurulduğunu hatırlatan Müsteşar Naucodie, “AB her şeyden önce barış projesidir. O ülkeler arasında bir daha savaş olmasın diye kurulmuştur. Bu projede insan hakları, demokrasi, gibi değerler AB için çok önemli. Bütün Avrupa’daki bütün ülkeler için önemli. Hem bizler için hem Türkiye için önemli bir konu insan hakları. Özellikle 10 Aralık’ta bu konuları gündeme getirmek, böylesi şiddetli bir dünyada gündeme getirmek önemlidir. Her sene bunu 10 Aralık çerçevesinde yapmayı düşünüyoruz. Hiçbir ülke şiddetsiz değildir. Çok farklı boyutları var. Maalesef tarihe baktığımızda şiddet her zaman olmuştur. Milletler arası savaş olmuştur. En güzel cevap bunlara ailelerden aldığınız değerlerle başlar. Farklı boyutta farklı şiddet var bütün kıtalarda” diye konuştu.

Francois Naucodie, bir gazetecinin Avrupa ülkelerinin bazılarının PKK terör örgütüne destek verdiği yönündeki sorusunu da şöyle yanıtladı:

“AB barış projesi olduğu için bugüne kadar Avrupa ülkeleri arasında savaş olmamıştır. O açıdan başarılı bir projedir. Terör konusunda farklı algılamalar var. Bu da değişmeyen bir gerçek. Kastettiğiniz örgüt AB terörist listesindedir. Ona karşı Türkiye ile işbirliği içinde yasadışı faaliyetlerine karşı önlem alınıyor. Uyuşturucu, insan kaçakçılığı gibi çalışmalar düzenli bir şekilde yapılıyor. AB ile Türkiye arasında farklı algılamalar olabiliyor. Bunlar manşet olmuyor. İyi şeyleri de gündeme getirmemiz lazım. Dediğim gibi bu örgüt AB’nin terörist listesindedir.”

Avrupa Birliği 7’nci İnsan Hakları Film Günleri, yarın Giresun Belediyesi Vahit Sütlaş Sahnesi’nde “Evim güzel evim” filmiyle başlayacak, 12 Aralık Salı günü “Nükleer komşu” filmiyle sona erecek.

FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!